USPJEŠNA ŽALBA

Juventusu vraćeno 15 bodova: U odličnoj poziciji pred kraj sezone

Sportsko garantno vijeće Italijanskog nacionalnog olimpijskog komiteta je prihvatilo žalbu na kaznu izrečenu od Apelacionog suda

Juventus: Vraćeno im 15 bodova. AP

N. H.

20.4.2023

Sportsko garantno vijeće Italijanskog nacionalnog olimpijskog komiteta (CONI) je prihvatilo žalbu Juventusa na kaznu od 15 bodova koju je prethodno izrekao Apelacioni sud Italijanskog fudbalskog saveza i torinskom gigantu je vratio oduzete bodove.

Odluka nakon trosatne rasprave

Nakon skoro tri sata rasprave, sudijsko vijeće na čelu sa predsjednicom Gabrielom Palmieri Sanduli (Gabriella Sandulli) poništilo je kaznu u slučaju kapitalne dobiti, prema kojoj je revizijska kuća Prisma otkrila kako u klupskim izvještajima iz 2019., 2020. i kvartala 2021. godine postoje nepravilnosti, navodeći da su, između ostalog, fiktivno plaćali igrače i da su se posebno time služili u vrijeme pandemije koronavirusa.

Advokati Juventusa su uspjeli ipak dokazati da su već oslobođeni u slučaju za kapitalnu dobit pravosnažnom presudom od 22. maja prošle godine i da ne postoje jasni dokazi koji se odnose na „napuhane“ vrijednosti transfera, uz obrazloženje da je nemoguće da se objektivno utvrdi vrijednost igrača. 

Vraćeni bodovi

Juventus sada s vraćenim bodovima ima 59 i skočio je na treće mjesto na tabeli, s realnim izgledima da izbori plasman u Ligu prvaka naredne sezone i do kraja sezone u Seriji A gledat ćemo veliku borbu za plasman u najelitnije klupsko fudbalsko takmičenje.

Nova upravljačka struktura

U među vremenu, Andrea Anjeli (Agnelli), Pavel Nedved i članovi uprave Juventusa su dali ostavke 28. novembra 2022. godine, a klub je dobio nove direktore na čelu s Anjelijevim nasljednikom Đanlukom Fererom (Gianluca Ferrero).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.