BUNDESLIGA

Bundesliga uvodi trenerski challenge: Provjeravat će se sudijske odluke

Ideja je zaživjela poslije najnovije greške sudije koja bi mogla odlučiti prvaka Njemačke

Stegeman i Terzić na utakmici Borusije i Bohuma. AP

N. H.

3.5.2023

Njemački sportski magazin Kicker tvrdi, da bi Bundesliga mogla u budućnosti uvesti trenerski „challenge“, nakon što je Borusija Dortmund žestoko oštećena u utakmici protiv Bohuma te je nakon toga izgubila prvo mjesto na tabeli.

Sudija Saša Stegeman (Sascha Stegemann) na utakmici između Bohuma i Borusije Dortmund propustio je svirati penal za Borusiju pred sami kraj utakmice, nakon čega je izostala i reakcija iz VAR sobe i zbog toga je nastao haos nakon utakmice.

Stegeman se javno oglasio nakon utakmice i priznao svoje greške.

- Ekstreno sam razočaran, osjećam se kao go*no. Bila je to vrlo, vrlo kratka noć u krevetu. Nisam u redu, loše se osjećam jer sam ljut zato što sam donio krive odluke na utakmici - rekao je Stegeman.

Trener Borusije Edin Terzić je dobio žuti karton nakon što je prigovorio Stegemanu da treba otići do monitora i pregledati VAR snimak.

S obzirom na to da je Bajern u svojoj utakmici savladao berlinsku Hertu rezultatom 3:0, preskočio je Borusiju na tabeli i vratio se na prvo mjesto, a nakon velike greške koja je pomogla Bavarcima, tamošnji savez uveliko razmišlja o tome da se trenerima dozvoli „challenge“ na utakmici, kako bi i sami zatražili provjeru sudijskih odluka.

Prema prvim informacijama, treneri bi jednom po poluvremenu mogli tražiti provjeru sudijskih odluka. Kelnov i Šalkeov trener su već podržali ovu ideju, što bi moglo ubrzati implementaciju ove ideje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.