MEKSIČKI GOLMAN

Preminuo čuveni Toto Kabrahal: Bio je rekorder svjetskih prvenstava, oglasila se i FIFA

Kako su naveli iz Meksičkog saveza, Kabrahal se razbolio prošle sedmice. Proveo je nekoliko dana u bolnici i za vikend je bio kod kuće

Kabrahal: Skupio 11 mečeva na Mundijalima. Twitter

E. Ć.

10.5.2023

Proslavljeni meksički golman Antonio "Tota" Kabrahal (Cabrajal) preminuo je u 93. godini života.

Čuveni Tota bio je prvi fudbaler koji je nastupio na pet svjetskih prvenstava. Debitovao je u Brazilu 1950. godine, igrao je i u Švicarskoj 1954., Švedskoj 1958., Čileu 1962. i Engleskoj 1966. godini.

Kako su naveli iz Meksičkog saveza, Kabrahal se razbolio prošle sedmice. Proveo je nekoliko dana u bolnici i za vikend je bio kod kuće.

Kabrahal je odigrao ukupno 11 mečeva za Meksiko na svjetskim prvenstvima. Svojevremeno je bio na meti Reala, ali nikad nije napustio svoj Meksiko.

On je držao rekord na mundijalima sve do 1998., kada ga je stigao Lotar Mateus (Lothar Matthaus), a kasnije i Rafael Markez (Marquez), Andreas Huardado (Guardado), Giljermo Očoa (Guillermo Ochoa), Kristijano Ronaldo (Cristiano) i Lionel Mesi (Messi).

Kabrahal je imao i negativni rekord Mundijala - golman je s najviše primljenih golova (25), koliko je kasnije primio i Saudijac Mohamed Al Deaje.

- Sa velikom tugom sam saznao za smrt Antonija Karbahala, prvog igrača koji je igrao na pet Mundijala. 

Šaljem iskrenu poruku saučešća njegovoj porodici i svim meksičkim navijačima koji tuguju zbog ovog gubitka - poručio je predsjednik FIFA-e Đani Infantino (Gianni).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.