BIVŠI IGRAČ ŽELJEZNIČARA

Bogdanović: Osim je preteča modernog fudbala, ovo što danas igra Gvardiola

Znao se našaliti, a volio je posjed, volio pas. Svi su oni postali bolji fudbaleri s njim, rekao je Bogdanović

Bogdanović: Hvali Osima. Screenshot / Twitter

E. Ć.

19.5.2023

Nekadašnji fudbaler Željezničara, a danas stručni konsultant Rade Bogdanović gostovao je u podcastu "Alesto". Govorio je o brojnim temama, a jedna od njih bio je i legendarni Ivica Osim.

- On je toliko dobro vidio fudbal, on je preteča modernog fudbala. I ovo tika-taka što igra danas Gvardiola - rekao je Bogdanović.

Prisjetio se 1983., kada se Osim vratio na Grbavicu, a on došao na prvi trening.

Osimov Citroen

- Tamo je bio onaj crni, šljakasti teren, crna zemlja, blato, kiša. Sada, dolazimo, vraćamo se na stadion gdje su nam glavne svlačionice. On je imao Citroena koji se dizao. 

Vratio se iz Francuske sa tim automobilom i jedini je ulazio u stadion, dakle u sklopu, ostali su bili vani na parkingu - kazao je Bogdanović.

Bio je idol svima

Osim nije trenirao Bogdanovića, tada je otišao u Fudbalski savez.

- Bili smo tada klinci i za nas je bio sve, bio je idol. Gledali smo njegove treninge. Čitava ta generacija od Radmila Mihajlovića, Komšića, Šabanadžovića. Čapljića, Bahtića… Bila je to sjajna generacija i on je bio učtljiv, kulturan, gospodin. 

Nikad nije prvi prošao da nije rekao dobar dan momci, kako ste? S kim igrate. Znao je s igračima, znao je da nas digne, da nas spusti. Znao se našaliti, a volio je posjed, volio pas. Svi su oni postali bolji fudbaleri s njim, najmanje 50 posto nego da ih je trenirao neko drugi - poručio je Bogdanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.