UPRKOS INCIDENTU

UEFA odlučila: Marčinjak će suditi finale Lige prvaka

UEFA je danas saslušala arbitra i prihvatila odbranu poljskog fudbalskog sudije

Marčinjak: Sudit će finale. Screenshot/Twitter

N. H.

2.6.2023

Krovna organizacija evropskog fudbala (UEFA) odlučila je progledati kroz prste sudiji Simonu Marčinjaku (Szymon Marciniak) i on će suditi finale Lige prvaka.

Marčinjak je 29. maja u Katovicama bio jedan od glavnih govornika na skupu „Everest“ koji organizovao lider ultradesničarske stranke „Nova nada“ Slavomir Mencen (Slawomir Mentzen). Radi se o političaru poznatom po svojim ksenofobnim, rasističkim i homofobnim stavovima. 

UEFA je danas saslušala arbitra koji je sudio finale Svjetskog prvenstva u Kataru između Argentine i Francuske, a on se branio činjenicom da nije član nijedne političke partije u Poljskoj.

-Nikad nisam podržavao nijednu političku stranku niti političara. Također, ograđujem se od bilo kakvih radikalnih, rasističkih ili antisemitskih poruka i postupaka. Izvinjavam se svima, nisam ni znao da se radi o ultradesničarima. 

Da jesam, sigurno bih odbio doći na njihov skup – poručio je Marčinjak nakon čega je UEFA zvanično potvrdila kako ćemo gledati Poljaka na centru u utakmici finala Lige prvaka između Mančester sitija i Intera. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.