BH. STRUČNJAK

Meho Kodro za "Dnevni avaz": Zmajevi uvijek igraju dobro protiv jakih protivnika

Džeko s 37 godina bira klub, to sve govori o njemu, njegovom talentu, profesionalizmu i mentalitetu, rekao je Kodro

Kodro: BiH definitivno ima šanse protiv Portugala i Luksemburga. Facebook

14.6.2023

Fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine očekuju okršaji sa selekcijama Portugala (17. juni) i Luksemburga (20. juni) u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Legendarni bh. fudbaler, a sada trener Meho Kodro rekao je kako „Zmajevi“ imaju šanse, a u razgovoru za „Dnevni avaz“ je istakao i prednost koju će imati izabranici selektora Faruka Hadžibegića.

Dvije različite utakmice

- Reprezentacija je u jednom takvom momentu, gdje može ići u Portugal rasterećeno, bez imperativa pobjede. Uglavnom je naša reprezentacija uvijek s ovakvim protivnicima i ovakvom predispozicijom imala dobre utakmice i rezultate.

S druge strane, protiv Luksemburga se mijenjaju uloge. Za razliku od duela s Portugalom, mi ćemo protiv Luksemburga biti favorit. Usudio bih se reći da smo bolji, ali je Luksemburg opasna ekipa.

Definitivno imamo šanse, ali se radi o dvije različite utakmice i nadam se da će Faruk naći tu način da se priđe i jednoj i drugoj utakmici – rekao je Kodro za „Dnevni avaz“.

Utakmicom finala Lige prvaka između Mančester sitija i Intera (1:0) spuštena je zavjesa na klupsku sezonu.

- Taktička i jaka utakmica, baš kako i dolikuje velikom finalu. Siti je bio veliki favorit, ali Inter je odigrao dobru utakmicu, fantastično se pripremio. Čak bih rekao da je u određenim dijelovima utakmice i kontrolirao igru. Imao je i svoje šanse, tri-četiri baš dobre prilike, ali nije bilo sreće da ih iskoristi – rekao je Kodro.

Sjajni Džeko

Edin Džeko je i s 37 godina na leđima zaigrao u finalu Lige prvaka. U njegovim godinama Kristijano Ronaldo (Cristiano) je prešao u Al Nasr, a dvije godine mlađi Lionel Mesi (Messi) je dogovorio prelazak u Inter Majami.

- Sama činjenica da je bio starter u finalu LP znači da Inter na njega ozbiljno računa. Mislim o čemu pričamo. On ima 37 godina i može da bira klub, da li je to još visok nivo ili nešto slabije. To sve govori o njemu, njegovom talentu, profesionalizmu i mentalitetu. To je baš velika stvar - naglasio je Kodro.

Kodro je komentirao i sve veći broj odlazaka zvučnih imena u Saudijsku Arabiju, navodeći kako tamošnja vlast želi kroz fudbal dokazati da je jaka. 

Nostalgija

Očekuje i da će tu biti još velikih fudbalera. Osim Ronalda i Mesija, evropski fudbal je ostao i bez Zlatana Ibrahimovića koji se penzionisao.

- Oni su bili alfa i omega u svjetskom fudbalu 15-20 godina. Dolaze novi momci, to je taj neki proces, fudbalski i životni. Bit će tu nostalgije, ali dolaze novi i uživat ćemo u fudbalu i dalje. Po meni je fudbal jači nego je bio prije 30 godina, tu dileme nemam – poručio je Kodro za „Dnevni avaz“.

Bh. stručnjak je dodao kako je trenutno na trenerskom odmoru. Ima planova, ali da nije pod velikim imperativom, iako se uželio posla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.