KO ĆE NA UŽARENU KLUPU

Legendarni Mehmed Baždarević za "Dnevni avaz": Ne nudim se nikome, ako budem selektor, bit ću zato što vrijedim

Trebamo pustiti da se stvari slegnu, neću da budem selektor samo jer sam patriota

Baždarević: Bio selektor BiH od 2014. do 2017. godine. N/FS BiH

26.6.2023

Odlaskom Faruka Hadžibegića s klupe fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine krenula je licitacija imenima kandidata koji bi mogli uskočiti na upražnjeno mjesto.

Kako smo i navikli u prethodnih nekoliko godina, kao kandidati se spominju Vahid Halilhodžić, Safet Sušić, Sergej Barbarez..., a tu je i nekadašnji selektor „Zmajeva“ Mehmed Baždarević.

Proces biranja

Baždarević je vodio našu reprezentaciju u periodu od 2014. do 2017. godine. Naslijedio je ekipu od Safeta Sušića, a tri godine kasnije napustio je kormilo „Zmajeva“ nakon što mu je istekao ugovor.

Iako su pojedini mediji pompezno najavili da se Mehmed Baždarević nudi Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine, bh. stručnjak je u razgovoru za „Dnevni avaz“ demantirao te navode. Jedno je biti na raspolaganju, a drugo otvoreno se nuditi, kako je to pogrešno predstavljeno u Baždarevićevom slučaju.

- Nuđenja nema, niti ću se nuditi, ali ću ispoštovati proces izabiranja novog selektora Bosne i Hercegovine – rekao je Baždarević za „Dnevni avaz“.

Pompezno se najavljuju novi selektori. Osim „standardnih“, tu su i neka nova imena koja se nameću kao potencijalni kandidati za klupu reprezentacije Bosne i Hercegovine. No, Baždarević poziva na strpljenje.

- Trebamo pustiti da se stvari slegnu, da odgovorni ljudi u Fudbalskom savezu BiH razmisle šta i kako dalje. Neka stvari idu svojim tokom, ali najvažnije je da se stvari slegnu – kazao je Baždarević.

Ponuda iz Afrike

Baždarević je kao igrač, a kasnije i kao trener emotivno doživljavao stvari na terenu. Pobrao je simpatije mnogih bh. navijača. Nikada nije krio ljubav prema svojoj domovini i reprezentaciji BiH, ali Baždarević ističe da ne bi bio selektor „samo zato što je patriota“.

- Ja sam trener, bio sam i selektor. Neću da budem selektor samo jer sam patriota. Ako budem selektor, bit ću zato što vrijedim i što znam taj posao. To mi je nešto što najviše volim u životu – naglasio je Baždarević.

Bosanskohercegovački stručnjak je u razgovoru za „Dnevni avaz“ otkrio da je na stolu imao ponudu da bude selektor jedne afričke reprezentacije, ali da je to odbio.

- Išao sam na pregovore s jednom afričkom reprezentacijom. Rekao sam im otvoreno. Ja to ne bih mogao, nije moj ni prioritet da radim u Africi – istakao je Mehmed Baždarević za „Dnevni avaz“.

Najveći postotak pobjeda

Baždarević je za vrijeme svog prvog mandata vodio reprezentaciju Bosne i Hercegovine na 25 utakmica, a „Zmajevi“ su pod njegovom trenerskom palicom upisali 15 pobjeda, šest poraza i četiri remija. On je na 56 posto pobjeda, te je po tome najuspješniji selektor BiH. Slijede Miroslav Ćiro Blažević (47) i Safet Sušić (47).

Najuvjerljiviji trijumfi Baždarevićevih „Zmajeva“ bili su oni protiv Estonije i Gibraltara, po 5:0, u kvalifkacijama za Mundijal 2018. godine koji se održao u Rusiji. U istim kvalifikacijama je zabilježen i poraz od Belgije (4:0), što je bio Baždarevićev najteži poraz na klupi BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.