SKANDAL U FRANCUSKOJ

Uhapšen trener PSG-a: Galtije i njegov sin prijavljeni jer nisu željeli crnce i muslimane u timu

Furnije je obavijestio nadređene kako mu je Galtije rekao da jedan fudbalski tim ne smije imati toliko muslimana i crnaca u ekipi

AP

E. Ć.

30.6.2023

Trener Pari Sen Žermena Kristof Galtije (Christophe Galtier) i njegov sin Džon Valović-Galtije (John Valovic-Galtier) uhapšeni su zbog optužbi za rasizam.

Kako javljaju francuski mediji, oni su uhapšeni u Nici, gdje su i počinili navodni grijeh o kojem se počelo pisati nakon što je procurio mail nekadašnjeg sportskog direktora Nice Žilijena Furnijea (Julien Fournier).

Furnije je, podsjetimo, obavijestio nadređene kako mu je Galtije rekao da jedan fudbalski tim ne smije imati toliko muslimana i crnaca u ekipi.

"Tim ološa"

Mišljenje Galtijea je sportskom direktoru prenio njegov sin Džon.

- Žilijen, ne funckioniše. Ne shvataš, otac je jučer bio u suzama. Pitao sam ga o čemu se radi i objasnio mi je: "Ovaj tim ne odražava njega i ne možemo ovako da nastavimo". Zamolio sam ga da mi obrazloži dodatno da bih razumio, a on mi je rekao: "Sastavio si tim ološa" - rekao je Furnije.

Šokiran komentarima

Kazao je da je bio šokiran tim komentarima.

- Tu su samo crnci, pola tima je petkom po podne u džamiji. Nastavio je rekavši da je to bio jedan od razloga zašto moraju da kupe njegovog igrača, Žordana Ferija, sve da bi zadovoljili oca (Kristof Galtije me je i prije toga, mnogo puta, i prije i poslije ovog sastanka, molio da uradimo sve moguće kako bismo doveli Žordana Ferija) - ispričao je Furnije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.