VELIKE PROMJENE

Raspad pariskog emirata: Klub napustili Mesi i Ramos, a sada i trener otjeran

Kristof Galtije je molio da ostane, ali mu je presudilo prerano ispadanje u Ligi prvaka

Njegova jedina sezona u Parizu se neće pamtiti po tome što je osvojio titulu prvaka. Printscreen

3.6.2023

PSG je ove sezone uspio osvojiti "samo" Ligu prvaka. Nedovoljno je to bilo za katarskog emira Šeika Tamim ben Hamad al-Tanija (Thani). U prethodnim danima je potvrđeno da će klub napustiti Lionel Mesi (Messi) i Serhio Ramos (Sergio). Međutim, tu ne staju rezovi unutar ekipe.

Nemilost šeika

Naredni kojem će večerašnja utakmica protiv Klermona na Parku prinčeva biti posljednja je trener "Svetaca" je trener Kristof Galtije (Christophe Galtier), objavio je francuski L'Equipe.

Francuski mediji pišu da je Galtije molio upravu da ostane trener navodeći da je to zaslužio osvajanjem Lige 1, ali vlasnici smatraju da nisu složili jednu od najskupljih ekipa u historiji (Nejmar, Mesi, Mbape, Ramos...) i dali je Galtijeu u ruke da bi on s njom uzeo ono što se podrazumijeva.

Prvi cilj katarskog emira Šeika Al-Tanija od dolaska na čelo kluba je bilo osvajanje Lige prvaka, ali im to još uvijek nije pošlo za rukom. L'Equipe sada otkriva da je samo zbog davanja otkaza, godinu dana prije isteka ugovora, u Pariz došao upravo Al-Tani.

Nije podnio pritisak

Galtije je trenerska legenda u Francuskoj. Veoma uspješno je vodio Sent Etiene, Lil i Nicu, a PSG ga je doveo umjesto Maurisija Početina (Mauricio Pochettino) nakon što mu je prije dvije godine senzacionalno uzeo titulu prvaka s Lilom. Ipak, Galtije se nikad nije uspio nametnuti superzvijezdama iz metropole.

Njegova jedina sezona u Parizu se neće pamtiti po tome što je osvojio titulu prvaka. U Kupu Francuske ga je izbacio Marsej, našeg Seada Kolašinca, zatim je optužen za rasizam. Galtije bi najradije zaboravio kako ga je ponizila osoba koja ga je dovela tu, Luis Kampos (Campos), koji je u derbiju protiv Lila sišao iz lože na klupu i vodio ekipu posljednjih 15 minuta za pobjedu od 4:3.

Neće mu ostati u lijepom sjećanju ni ispadanje od minhenskog Bajerna koji je PSG ispratio kući sa 0:3 već u osmini finala Lige prvaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.