OD TRNJA DO ZVIJEZDA

Prozvani su promašajima, a onda su porušili rekorde i postali legende: Deset sjajnih igrača, među njima dvojica s Balkana

Neki od najboljih svjetskih igrača nekada su smatrani razočaranjima

Kazemiro, Anri i Kejn. Twitter / AP

4.8.2023

Neki fudbaleri su prošli dug i naporan put kako bi se našli na vrhu.

U mnoge od njih su sumnjali, ali oni su bili ustrajni u svojoj namjeri, a kako je to Zlatan Ibrahimović volio reći, na kraju su najžešće kritičare pretvorili u svoje fanove.

Bez obzira na uzrok, kritika nikad nije daleko u fudbalu, posebno u današnje vrijeme nakon uspona društvenih medija. Ali uvijek je važno zapamtiti da su neki od najboljih svjetskih igrača nekada smatrani razočaranjima. 

Britanska Squawka je sastavila listu od deset igrača koji su smatrani razočarenjima, a kasnije su postali svjetske klase.

Zanimljivo, na listu su dva najbolja balkanska fudbalera današnjice - Luka Modrić i Edin Džeko.

1) Tjeri Anri

Tjeri Anri. Twitter

Tjeri Anri (Thierry Henry) je mnogo obećavao. U svom dječačkom Monaku je nagovijestio veliku karijeru, a dobre partije privukle su pažnje Juventusa.

No, tamo se nije proslavio. Kasnije ga je Arsen Venger (Arsene Wenger) doveo u Arsenal, a Anri je postao legenda Arsenala.

Za Arsenal je odigrao 377 utakmica i postigao je 228 golova uz 103 asistencije. Kasnije je igrao još za Barcelonu i Njujork Red Bull.

2) Luka Modrić

Modrić: Postao legenda Reala. AP Photo / Manu Fernandez

Sjajni nastupi za Hrvatsku na Euru 2012. godine uvjerili su Real Madrid i Žozea Murinja (Jose Mourinho) da dovedu Luku Modrića.

Njegov probni početak doveo je do toga da su ga čitaoci Marce proglasili najgorim transferom te godine, što je nevjerovatno sada razmišljati s obzirom na to šta je Modrić od tada postigao i važnu ulogu koju je igrao i za klub i za državu. 

Utjecaj Hrvata u španjolskoj prijestolnici bio je toliki da je pomogao Los Blankosima da osvoje pet titula Lige prvaka, tri La Lige i dvije krune Kupa kralja - dok je njegovim podvizima u ljeto 2018. Također, Modrić je uspio osvojiti Zlatnu loptu 2018. godine.

3) David De Hea


De Hea: Nedavno napustio klub. AP

David De Hea (De Gea) je u Mančester junajted stigao kao dječarac iz Atletiko Madrida. 

Došao je s jednim ciljem, da naslijedi legendarnog Edvina van der Sara (Edwin), ali početak je bio jako težak.

- Njegovih prvih šest mjeseci bilo je užasno - rekao je njegov bivši trener golmana Erik Stil (Eric Steele) u intervjuu za "United We Stand" 2014. godine.

Treneri su mnogo radili sa španskim golmanom kako bi ga ojačali, a kasnije se taj dječarac zadržao 12 godina.

4) Ćavi Ernandez

Ćavi Ernandez. AP

Čuveni Ćavi Ernandez (Xavi Hernandez), nekadašnji igrač, a sada trener Barcelone, prošao je čuvenu školu fudbala katalonskog fudbala.

Dugo mu je trebalo da zacementira svoje mjesto u početnom sastavu Barcelone. Zamijenio je Pepa Gvardiolu (Guardiola), a zanimljivo da će kasnije, zahvaljujući Gvardioli postato mnogo cijenjeniji nego što je bio.

Kada je Gvardiola preuzeo Barcelonu, krenula je era "tika-taka" igre, a tu je jedan od ključnih igrača bio Ćavi.

- Nisam dobio priznanje sve do 2008. godine, a bio sam u timu deset godina - rekao je Ćavi za El Periodico 2015.

Na listi britanske Squawke su još i fudbaleri poput Denisa Bergkampa, koji je imao neslavnu avanturu u Interu, Gereta Bejla (Gareth Bale), Harija Kejna (Harry Kane), Kazemira (Casemiro), Džejmija Vardija (Jamie Vardy), a tu je i Edin Džeko.

5) Edin Džeko

Edin Džeko. Fenerbahce

- Ovo je posebno teško zamisliti s obzirom na ono što se od tada dogodilo. Džeko, strijelac najvišeg reda, stekao je ime u Bundesligašu Volfsburgu (igrajući ključnu ulogu u njihovom trijumfu u Bundesligi 2008/09), ali nikada nije zapalio Premijer ligu sa Mančester sitijem, uprkos tome što je imao respektabilne brojke - piše "Squawka".

Džeko tokom pet sezona na Etihadu samo u dvije nije uspio ostvariti dvocifren broj ligaških golova. Potom je uslijedio odlazak u Romu.

Činilo se da će tamo napredovati, no prva sezona, koja je dobro počela, bila je jako loša za "Dijamanta". Navijači su ga žestoko kritikovali, čak je dobio i nadimak "Cieco", što na italijanskom znači slijepac.

No, sve kritičare Džeko je ušutkao već u narednoj sezoni. Dao je 39 golova i postavio klupski rekord. 

Edin je na kraju postao treći strijelac u historiji Rome sa 119 golova, iza Frančeska Totija (Francesco Totti, 307) i Roberta Pruca (Pruzzo, 138).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.