BAD BLUE BOYSI

Mnogo propusta: Objavljeno kako su navijači Dinama ušli u Atinu i izbjegli grčku policiju

Grčka policija je imala dojavu albanskih i hrvatskih kolega, ali niko nije pročitao dokumente

Kako su Boysi došli u Atinu. Yiannis Panagopoulos - EUROKINISSI / Screenshot

E. Ć.

10.8.2023

Utvrđeno je više policijskih propusta u pripremi i postupanju vezanim uz navijačke nerede u Atini u kojima je život izgubio Mihalis Kacuris (Michalis Katsouris).

Grčki ministar zaštite je prije dva dana potvrdio smjenu sedmorice visokih dužnosnika policije iz odgovarajućeg resora. Mediji u Grčkoj su danas objavili detaljan opis svih propusta snaga reda te opisuju kako su Bad Blue Boysi uopće došli u Atinu.

Kako navode, u ponedjeljak je od tri do šest ujutro oko 35 automobila i kombija je krenulo iz Zagreba i u dionicama prelazilo u Crnu goru. Tamo su, preko Albanije, stigli na granični prijelaz Kakavia oko 13 sati u utorak te su preko Jonske ceste stigli na naplatnu rampu u blizini Atine oko 20 sati.

U tom trenutku su se razdvojili u dvije grupe i pobjegli policiji. U 22 sata je deset od 35 vozila stiglo na naplatnu rampu te se priključilo ostatku kolone. Tada su napustili vozila i otišli na metro stanicu, gdje ih je čekalo nekoliko navijača Panatinaikosa. Nakon kratke vožnje vlakom pješke su stigli do stadiona gdje su izazivali nerede.

Ono što je strašno, a vidi se u videu koji su grčki mediji jučer objavili, činjenica je da je kolonu huligana u gradu pratila policija na motorima. Iako su u izvještajima napisali kako su brzo prekinuli tučnjavu i rastjerali navijače, dokazano je da su napravili više propusta.

Navodi se da su Grci imali dojavu albanske i hrvatske policije da postoji grupa od barem 25 navijača Dinama koji će pokušati ući u Atinu. Granična služba je provjeravala i potvrdila te navode te ih je, prema nekim izvorima, proslijedila atinskoj policiji.

- Sve se znalo i svi su sve znali, ali su naredbe bile općenite i nejasne te je nedostajala glavna osoba za koordinaciju na terenu - piše NewsBomb.

Podsjetimo, ranije je utvrđeno kako niko iz grčke policije nije ni pročitao dokumente koje su joj dostavile albanske i hrvatske kolege.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.