ZABRINJAVA IH I POLICIJA

Hrvatski mediji tvrde: Organizatori pohoda navijača Dinama su sociolog i otac četvero djece

Pohod navijača zagrebačkog kluba završio je tragično, ubistvom 29-godišnjeg Mihalisa Kacurisa

Uhapšeni navijači Dinama. Anadolija

N. H.

15.8.2023

Hrvatski list Nacional došao je do izvještaja grčke policije o navijačkom nasilju u Atini. Oni tvrde da su glavni organizatori pohoda „Bad Blue Boysa“ u Grčku diplomirani sociolog I.Z. i otac četvero djece D. H.

Prema njihovom pisanju, njih dvojica sve su organizovali, dok su se odmah po dolasku u Grčku pobrinuli da se vrate u Hrvatsku i tako ostavili ostale članove.

Citirajući svoje izvore, Nacional piše da je tučnjava bila organizovana. Osim toga, izražavaju zabrinutost zbog hrvatske policije i radnji koje nije poduzela da spriječi pohod navijača Dinama u Atinu, o čemu je bila obaviještena desetak dana ranije.

- Ključno pitanje je zašto hrvatska policija nije bila aktivnije uključena u sprečavanje eskalacije nasilja, već se odrekla odgovornosti tvrdeći da je grčkoj policiji poslala informacije o navijačima kada su bili na putu za Atinu - istaknuto je u izvještaju.

U međuvremenu, pojavio se novi video koji prikazuje hrvatske huligane koji se kreću neposredno prije sukoba sa navijačima AEK-a. 

Na početku snimka čini se da jedan slučajni prolaznik pojavljuje u svom automobilu i odmah po nalogu huligana bježi u rikverc.

Nakon toga, počeo je njihov pohod po Atini koji je rezultirao ubistvom 29-godišnjeg Mihalisa Kacurisa (Michalis Katsouris).

S obzirom na to da oružje kojim je izvršen zločin nije pronađeno, istražitelji koji se bave slučajem smatraju da će odgovore dati uzorci genetskog materijala koji će biti prikupljeni. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.