NESREĆI NEMA KRAJA

Dinamo izgubio milione ispadanjem iz Lige prvaka: Crvena zvezda se tome najviše obradovala

Prvak Hrvatske svoje takmičenje nastavlja u Evropskoj ligi, a ispadanje iz najelitnijeg klupskog takmičenja osjetit će i na džepu

Dinamo: Nastavljaju takmičenje u Evropskoj ligi. Pixsell / Goran Stanzl

N. H.

20.8.2023

Zagrebački Dinamo je u sudijskoj nadoknadi revanš utakmice protiv atinskog AEK-a ispustio priliku da prođe u plej-of za Ligu prvaka.

Njih je u desetoj minuti sudijske nadoknade golom razočarao hrvatski reprezentativac Domagoj Vida, a zbog tog gola su ostali bez šansi da zarade ogroman novac. 

„Modri“ su osigurali grupnu fazu Konferencijske lige, a protiv praške Sparte igrat će za plasman u grupnu fazu Evropske lige.

Ukoliko ispadnu od prvaka Češke, imat će zarađena 4,4 miliona eura, dok bi prolazak u grupnu fazu drugog kontinentalnog takmičenja po snazi donio 6,6 miliona.

Da nisu nesretno ispali od grčke ekipe, Dinamo bi za sam prolaz u plej-of Lige prvaka zaradio 5 miliona eura, te imao priliku zaraditi još 15,5 od plasmana u Ligu prvaka.

Rasplet sinoćnje utakmice obradovao je i prvaka Srbije, Crvenu zvezdu, koji je uspio zaraditi dodatnih 1,1 milion eura.

Zvezdi će ovaj novac pripasti na osnovu UEFA pravila o desetogodišnjem učinku u evropskim takmičenjima, pa tako svaki od učesnika grupne faze Lige prvaka dobija određeni novac iz ogromnog fonda.

Tim s najmanjim koeficijentom zarađuje 1,1 milion eura, naredni 2,2 i tako dalje. Ispadanje prvaka Hrvatske znači da se Zvezda pomjera za još jedno mjesto naviše u konačnom plasmanu timova koji igraju grupnu fazu, pa u Beograd stiže novi priliv novca. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.