PRIMORAN NA PROMJENE

Božićno drvo usred avgusta u Madridu: Anćeloti se vraća taktici koja ga je proslavila

Italijan je po ovoj formaciji bio poznat za vrijeme svog boravka na klupi "Rosonera"

Anćeloti: Vraća se staroj formaciji. AP

N. H.

30.8.2023

Madridski Real se suočava s brojnim problemima na početku sezone, a sigurno je da će im najviše nedostajati povrijeđeni Vinisijus Žunior. 

Povreda će Vinisijusa Žuniora (Vinicius Jr.) udaljiti od terena sljedećih šest sedmica, što tjera Karla Anćelotija (Carlo Ancelotti) na nešto što dugo nije morao uraditi.

Međutim, povrede Vinisijusa, Tibe Kurote (Thibaut Courtois) i Edera Militaa Italijana ostavljaju bez ijedne druge opcije nego da se vrati taktici koja ga je proslavila, kao što je i on proslavio nju, prenose španski mediji.

Kada ljubitelji fudbala čuju „božićno drvo“, to ih ne asocira na praznik, nego na legendarni Anćelotijev Milan. 

Nadimak je dobilo jer formacija 4-3-2-1 zbog grafičkog izgleda podsjeća na božićno drvo.

Anćeloti je tu taktiku koristio u sezoni 2006-07., kada je Milan posljednji put osvojio Ligu prvaka, a vraća joj se u Realu 17 godina kasnije. 

U takvoj postavci Džud Belingem (Jude Bellingham), najbolji strijelac u ovoj sezoni madridskog kluba, dobit će ofanzivniju ulogu. David Alaba će igrati na poziciji centralnog defanzivca, dok će Fran Garsija (Garcia) biti na lijevom beku. 

U najavama španskih medija i dalje se ne spominju Luka Modrić i Toni Kros (Kroos) koji su vedrili i oblačili Madridom u prošlosti i možda bi upravo njihova veteranska snalažljivost mogla pomoći klubu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.