PREDSJEDNIK N/FSBIH

Zeljković: Od naredne sezone VAR u Premijer ligi, selektor bira igrače ne ja

Bilo je određenih priča o mom pritisku, eto sada nema ni Danilovića ni Saničanina, rekao je Vico Zeljković

Zeljković na konferenciji za medije. Avaz

E. Ć.

8.9.2023

Predsjednik Fudbalskog saveza BiH Vico Zeljković u prostorijama N/FSBiH održava press konferenciju oko Premijer lige BiH i ostalim aktuelnim temama u bh. fudbalu.

- Preslikat ćemo dobru praksu iz regiona i tamo gdje to postoji. Nažalost, ne umanjujem greške koje se događaju - rekao je Zeljković.

Dolazak navijača

- To je jedna stvar koja nije dobra. Nije dobro što Savez ne može sam da donosi odluke, jer postoje organi za to. Tražit ćemo sa svim policijskim upravama da sredimo te stvari. Praksa koja nije dobra, na koju nemamo utjecaj, ali pokušat ćemo srediti.

Odgađanja utakmica

- To je nešto gdje trebamo zauzeti stav. Razgovarali smo o tome, da u sezoni 2024/25 da nema odgađanja utakmica osim u slučaju kada nema baš potrebe - rekao je Zeljković i čestitao Zrinjskom na plasmanu u grupnu fazu Konferencijske lige.

Željo je imao dobru predstavu, Sarajevo manje - više, Borac se predstavio u dobrom svjetlu protiv Austrije.

To pokazuje da liga ima kvalitet i da ćemo u budućnosti imati ekipe u Evropi.

Podsjetio je i na uspjeh Veleža prije dvije godine koji je izbacio atinski AEK.

VAR dolazi

Ponovio je da će VAR biti uveden od sezone 2024/25.

Govoreći o renoviranju terena, Zeljković je rekao da je bilo kašnjenja jer je projekat bio od samog početka pod velikim pritiskom i da je bilo prepreka.

Najavio je nastavak projekta u kojem neće biti sličnih problema.

Rekao je i da su Velež, Borac, Zrinjski i tuzlanski timovi bili potpisnici renoviranja terena, te da tu nije učestvovala lokalna zajednica (25 posto), te da nema ništa sporno oko rekonstrucije terena na Gradskom stadionu u Banjoj Luci.

Govorio je o rekonstrukciji Grbavice da dobijanje UEFA kategorizacije, kao i o nacionalnom stadionu na Koševu, te izgradnji hotela u blizini Saveza.

Rad selekcije

Radi se i na proširenju TC u Zenici. Poželio je sreću Kodri i fudbalerima večeras. Govorio je i o situaciji s Anelom Ahmedhodžićem.

- Bolje da se situacija nije desila. Način rada selektora i Saveza je vrlo jasan, decidan. Selektor je taj koji pravi spisak igrača, određuje ko igra.

Bilo je priča da ima pritiska sa moje strane. Eto sada nema Saničanina i Danilovića.

Mi poštujemo odluke selektora. Na prijedlog selektora, pokrenut je postupak suspenzije Ahmedhodžića. Anel još nije kažnjen - kazao je Zeljković.

Naveo je primjer Džeke koji je povrijeđen došao na pretprošlo okupljanje i igrao pod inekcijama protiv Slovačke iako je imao preporuku kluba da ne nastupa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.