BILA JE TO PRAVA AGONIJA

Engleska legenda je doživjela mnogo gori linč nego Megvajer: Proglašen izdajnikom, navijači vješali lutke s njegovim dresom

"Deset herojskih lavova, jedan glupi dječak", glasio je naslov engleskih medija

Bekam: Jedino je njemu bilo gore nego Megvajeru. Twitter

14.9.2023

Heri Megvajer (Harry Maguire) meta je raznoraznih kritika, ruganja i šala, a sve zbog loših partija koje pruža, kako za Mančester junajted, tako i za reprezentaciju Engleske.

Do ovog ljeta je bio najskuplji defanzivac svih vremena plaćen 85 miliona eura. No, ništa mu ne ide za rukom, a cifra koju je Junajted izdvojio za njega 2019. godine samo mu je dodatno breme.

Oglasila se čak i majka

Mediji ga žestoko kritikuju, kao i veliki broj navijača. Situacije je takva da se čak oglasila i njegova majka. 

- Kao mama, smatram da je ovolika količina negativnih i zlostavljajućih komentara sramotna i potpuno neprihvatljiva prema ikome, a posebno prema nekom ko gine za svoj klub i zemlju - rekla je Megvajerova majka.

I engleska publika zna biti jako, jako neugodna. To su na svojoj koži osjetili brojni fudbaleri, naročito ona generacija sa Evropskog prvenstva 2004. i Mundijala dvije godine kasnije koja je obećavala, a na kraju se vratila praznih ruku.

Međutim, niko nije osjetio toliku gnjev engleske javnosti kao proslavljeni Dejvid Bekam (David Beckham).

Postao "izdajnik"

Naime, Englezi su na Mundijal 1998. otišli s velikim ambicijama, a ispali su već u osmini finala od Argentine poslije penala (4:3).

Kao glavni krivac za ispadanje "Gordog Albiona" označen je Bekam. 

Bekam je u 48. minuti zaradio direktan crveni karton zbog udaranja Dijega Simeonea. Čolo Simeone je faulirao Bekama koji ga je s poda udario, a sudija mu je pokazao put u svlačionicu.

Regularni dio je završio 2:2, otišlo se u penale, a tamo su Argentinci bili bolji. Englezi su jedva izdržali do penala s igračem manje, a onda tamo izgubili.

Engleska javnost doslovno je razapela Bekama. Dočekali su ga naslovi poput "Beck-home", "Deset herojskih lavova, jedan glupi dječak". Dobio je i nadimke "izdajnik", te "magarac u kopačkama".

Kada se vratio sa Mundijala iz Francuske dočekale su ga čak i okačene lutke s njegovim dresom.

No, Bekam se vratio jači nego ikada. Naredne sezone je s Mančester junajtedom osvojio tripl krunu. Kasnije je igrao još za Real Madrid, LA Galaksi, Milan i PSG. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.