SJEĆATE LI SE ANŽIJA

Gazda je imao san: Dovodio je najveće zvijezde, kupio i ljubimca bh. navijača, a onda je sve propalo

Klub iz najvećeg dagestanskog grada je, pa ne tako davno, bio jedan od najbogatijih ekipa na svijetu

Spahić: Manje od pola godine bio u Anžiju. Twitter

27.9.2023

Ruskim fudbalom dominirali su CSKA i Zenit, tu i tamo bi se umiješao i Spartak, a onda su se u Dagestanu formirali "galaktikosi".

Na zapadnoj obali Kaspijskog jezera Sulejman Kerimov je imao san - želio je od Anžija napraviti ekipu koja će jednog dana osvojiti Ligu prvaka, a u pohodu na ostvarivanje svog sna nije štedio novac.

Klub iz najvećeg dagestanskog grada je, pa ne tako davno, bio jedan od najbogatijih ekipa na svijetu.

Bogati gazda Kerimov dovodio je velike zvijezde poput Samuela Eta, Roberta Karlosa (Carlos), Vilijana (Willian), Lasane Diare (Lassana Diarra), na klupi je bio Gus Hidink (Guus Hiddink), a naročito nam je zanimljiv moćan tim koji je bio na okupu 2013. godine.

Roberto Karlos i Gus Hidink. Twitter

Jasno, jer je tada žuti dres Anžija nosio bivši kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine Emir Spahić.

Spahić je 2013. došao u Anži na posudbu iz Sevilje, a zadržao se svega pola godine nakon čega je uslijedio odlazak u Bajer Leverkuzen.

Za najveći dagestanski klub Spahić je odigrao sedam utakmica, a uspio je postići i jedan gol - protiv Volga Nižni Novogroda.

Spahić: Odigrao sedam utakmica za Anži. Twitter

Te 2013. su, osim Spahića, dres Anžija nosili Juri Žirkov (Yuri Zhirkov), Mbark Busufa (Boussoufa), Vilijan, Lasana Diara, Samuel Eto, Lacina Traore, Fjodor Smolov (Fyodor)...

No, sve je propalo. Kerimov se preračunao - Etu je dao 20 miliona eura godišnje, što je tada bila najveća plata u svijetu fudbala, pa je zapao u dugove.

Samuel Eto. Twitter

Potom je 2014. odlučio prestati ulagait u klub i prodati najveće zvijezde.

Prošle godine klub nije dobio licencu za takmičenje u trećem rangu ruskog fudbala. Izgubio je status profesionalnog kluba.

Od dagestanskih galaktikosa do raspada kluba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.