ČESTA META NAVIJAČA

Novi skandal trese španski fudbal: Zvijezda Reala objavila poražavajuć prizor rasizma

Nije prvi put da Brazilca neko vrijeđa za vrijeme utakmice samo zbog boje kože

Vinisijus: Na meti rasista. Twitter

N. H.

22.10.2023

Fudbaleri madridskog Reala remizirali su na gostovanju kod Sevilje rezultatom 1:1, a na toj utakmici opet se u centru pažnje našao Vinisijus Žunior (Vinicius Jr.) i ponovo zbog ne toliko dobrih razloga.

Brazilac se ponovo našao na meti rasista zbog čega se i oglasio poslije utakmice.

- Čestitam Sevilji na brzom pozicioniranju i kazni u još jednoj tužnoj epizodi za španski fudbal – počeo je Brazilac, te nastavio:

- Nažalost, imam pristup video snimku još jednog rasiste sa ove utakmice – riječ je o detetu. Tako je tužno što nema ko da je obrazuje. Ulažem mnogo kako bi se u Brazilu građani upoznali sa različitim stavovima. Lice današnjeg rasiste je na internetu, kao i nekoliko prethodnih. Nadam se da će španske vlasti učiniti svoj dio posla i već jednom promijeniti zakone. I ovi ljudi moraju biti krivično kažnjeni. Bio bi to odličan prvi korak u pripremi za Svjetsko prvenstvo 2030. Tu sam da pomognem. Izvinite što se ponavljam, ali ovo je epizoda broj 10. I dalje brojim...

Prethodno se na društvenim mrežama pojavila fotografija osobe koja pravi rasistički gest prema Vinisijusu, dok su iz Sevilje objavili da je „ta osoba identifikovana, izbačena sa stadiona i predata vlastima“.

Vinisijus je više puta bio na meti rasističkih uvreda – tri navijača Valensije su uhapšena zbog odvratnih gestikulacija prema Brazilcu, dok su navijači madridskog Atletika „objesili“ lutku s njegovim dresom prije derbija, zbog čega je uhapšeno nekoliko osoba. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.