ČUVAR MREŽE BOTEVA

Novajlija na spisku "Zmajeva", ko je Hidajet Hankić: Želio biti napadač, pa završio na golu

Mislim da je za svakog fudbalera najljepše dostignuće nastupati za svoju zemlju, rekao je u aprilu ove godine

Hankić: Rođen u Austriji. Twitter

2.11.2023

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Savo Milošević objavio je spisak za predstojeće utakmice protiv Luksemburga (16. novembar) i Slovačke (19. novembar) u kvalifikacijama za Euro 2024. godine.

U odnosu na prethodni spisak, na ovome su četiri nova imena. Navijače bh. reprezentacije najviše je obradovalo ime Harisa Tabakovića, sjajnog napadača Herte, koji briljira u 2. Bundesligi. 

Osim Tabakovića, tu su kapiten Kasimpaše Haris Hajradinović, defanzivac Ankaragučua Nihad Mujaković, te golman Botev Plovdiva Hidajet Hankić.

Prva trojica su dobro poznata bh. javnosti, dok je ime golmana Botev Plovdiva privuklo pažnju. Ko je Hidajet Hankić?

Vrijedi 400.000 eura

Radi se o 29-godišnjem čuvaru mreže rođenom u Austriji. Visok je 1,87, a trenutno brani u Bugarskoj. Ove sezone je na devet mečeva primio 14 golova i jedanput sačuvao svoju mrežu netaknutom.

Prema specijaliziranom portalu "Transfermarkt", vrijednost Hankića procijenjena je na 400.000 eura.

Zanimljivo da je karijeru počeo kao napadač u ASC St. Paulu. Spletom okolnosti je stao na gol kako bi pomogao svojoj ekipi.

Tada je uvidio da se bolje snalazi među stativama i krenula je njegova golmanska karijera.

Interes Peteva

Od 8. do 10. godine je branio za Radnički iz Lukavca na turnirima širom Bosne i Hercegovine, a onda je otišao u Volfsberger. Bio je u Austriji do juniorskih dana, a onda preselio u češku Mladu Boleslav.

Potom je uslijedio povratak u Austriju. Bio je član Austrija Salzburga, Blau Vajs Linca, Vakera, a onda je nastupao i za rumunski Botosani. Od ljeta 2021. je član Botev Plovdiva.

U ljeto 2022. godine mediji iz Bugarske javljali su kako ga s posebnim fokusom prati tadašnji selektor bh. tima – Ivajlo Petev (Ivaylo). U međuvremenu je Hankić dobio sve potrebne papire kako bi mogao zaigrati za BiH, ali i Petevu nije produžen ugovor na klupi nacionalnog bh. tima.

U razgovoru za "Avaz" ove godine, rekao je kako bi bio presretan ukoliko bi dobio poziv.

- Ako bih ikad došlo do poziva, bila bi mi ogromna čast. Mislim da je za svakog fudbalera najljepše dostignuće nastupati za svoju zemlju - kazao je tada Hankić.

Spisak fudbalera na koje računa Milošević. N/FSBiH

Inače, kada govorimo o spisku fudbalera vrijedi spomenuti da su zbog povreda otpali Ibrahim Šehić i Anel Ahmedhodžić. 

U odnosu na prvi Miloševićev spisak nema Luke Menala i Eldara Ćivića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.