BH. STRUČNJAK ZA "AVAZ"

Rusmir Cviko trener mjeseca u saudijskoj Prvoj ligi: U klubu ovo nisu nikad doživjeli, zahvalio je i princ

U BiH je bitnije šta je obukla Ronaldova Georgina nego šta smo uradili saradnici i ja, rekao je Cviko koji briljira na klupi Al-Orobaha

Cviko: Al Orobah na čelu tabele. Al Orobah

8.11.2023

Saudijska Arabija je sve poželjnija destinacija za fudbalski svijet. U zemlji gdje je najvažnija sporedna stvar doživjela enormnu ekspanziju sjajne rezultate bilježi bh. stručnjak. Riječ je Rusmiru Cviki koji je sa svojim Al Orobahom na čelu tabele Prve lige i ozbiljno juriša ka elitnom rangu - Superligi.

Da se postižu sjajni rezultati potvrdila je to i nagrada za trenera mjeseca koja je pripala rođenom Sarajliji. Cviko je od ljetos na klupi Al Orobaha. 

U razgovoru za "Dnevni avaz“ je istakao kako je imao i drugih ponuda, ali se odlučio za Saudijsku Arabiju, a taj potez ispostavio se kao pun pogodak.

- U klubu nisu nikad ovo doživjeli. Oni su bili superligaš prije šest-sedam godina. Prošle godine su jedva opstali u Prvoj ligi, izvukli su se u posljednjem kolu. Nikad nisu imali tri pobjede u nizu, a mi sada imamo sedam. Kako igramo svi su se digli, cijelo to mjesto, a zvao je i princ da se zahvali – kazao je Cviko za "Dnevni avaz“.

Prošle godine je bio u Kuvajtu, a kako kaže, dobar rezultat se daleko čuje. Preporodio je Al Arabi koji je bio 9., a onda ga doveo na korak do titule. Osvojio je Kup kuvajtskog princa, a u moru opcija, odlučio se za Saudijsku Arabiju.

Jedan je od rijetkih bh. trenera koji imaju angažman u inostranstvu, a sa svojim saradnicima bilježi odlične rezultate.

Cviko sa saradnicima. Al Orobah

Poznat je po tome da voli povesti bh. ljude sa sobom i pružiti im priliku za rad „vani“ što je uvijek šansa za finu zaradu.

- Sa mnom su tu Elvis Karić, prvi pomoćnik i trener golmana, Bakir Šerbo, Jasmin Trnovac i Aldin Kametović – naveo je Cviko.

Zanimljiva je situacija. Cviko je u Saudijskoj Arabiji, a u Željezničar je stigao Abdulhakim Al-Tuvajiri (Abdulhakeem Al-Tuwaijri).

- Vjerovatno ima razlog zbog čega dolazi. Većinom ovdje ima trenera koji su stranci. Vidio sam da on (op.a. Al Tuvaijiri) nema zavidan CV, neku zavidnu karijeru, ali vidjet ćemo – naveo je Cviko.

Rođeni Sarajlija ima sreću kada je riječ o odabiru liga. Svojevremeno je bio u Kini kada je u toj zemlji fudbal bio na vrhuncu ekspanzija, a sada je u Saudijskoj Arabiji.

- Priželjkivao sam Saudijce, u odnosu na investicije ovo je na najvećem nivou, dolaze zvijezde i igra se mnogo ozbiljniji fudbal.

Ovdje je fudbal u ekspanziji, ljudi žele da investiraju. Eto i situacija da imaju SP 2034. godine. Ovo neće stati i može ići samo više, da raste. Sve je jedna velika investicija, a kroz investiciju dolazi i kvalitet. Ulažu novac i na pravi način. Dobra infrastruktura, dovode igrače, trenere... – kaže Cviko.

Cviko: Posložio Al Orobah. Al Orobah

U Al Orobahu nema zvijezda kao u Superligi, ali Cviko ima svoje „brozoviće, ronalde, mitroviće“...

- Ovaj tim diše kao jedno. Čak mi je i bolje kada nema tako velikih zvijezda, a pokazali smo da se radom sve može postići – kazao je Cviko i skrenuo pažnju na bivšeg igrača Njukasla Vurnona Anitu, Francuza Benija Nkololoa, Konora Pejna (Connor Pain) i Brazilca Tiaga Bezeru (Bezerra).

Ima i talentovanih Saudijaca koji će tek doći do izražaja. Kako kaže, čudno mu je i što se u BiH malo piše o uspjesima koje bilježe on i njegovi saradnici.

- Bitnije šta je uradio Ronaldo i šta je njegova Georgina obukla nego gdje je moj hudnik Elvis, je li zalutao – našalio se Cviko.

Cviko: Nadmudrio i Mičela. X

Cvikin tim je u seriji od sedam uzastopnih pobjeda, a u derbiju 9. kola savladao je Al-Kvadisij sa 1:0 koji vodi legendarni Španac i bivši as Real Madrida Mičel (Michel).

Za Al Kvadisij, između ostalih, igraju bivši napadač Atletiko Madrida i Viljareala Lusijano Vieto (Luciano Vietto), nekadašnji golman Evertona Hoel Robles (Joel), bivši defanzivac Viljareala Alvaro Gonzalez, Andre Kariljo (Carillo), Mbaje Diane (Mbaye Diagne), koji je prije dvije godine bio najbolji strijelac Turske...

S obzirom na to da klub vodi ka Superligi zanimalo nas je da li bi i on dobio neku zvijezdu po uzoru na Al Nasr, Al Itihad, Al Hilal...

- Ako se bude pričalo ja bih opet gledao nekog našeg igrača, želim pomoći našim ljudima. Da to bude zvučno ime. Ali ko je tu na vjetrometini, ko je na izlogu.. imaš Džeku koji je u zalaznim godinama, ali bi mogao biti interesantan. Pjanić je već u UAE – rekao je Rusmir Cviko za "Dnevni avaz“.

Cvikin Al Orobah na čelu tabele. Transfermarkt

Željo ispred svih

Kada razgovarate sa Rusmirom Cvikom neizostavna tema je Željezničar.

- Pratim Želju više nego išta ovdje. Ovdje je kod nas samo borba oko Želje – našalio se Cviko i dodao:

- Ne možete otpisivati ljude preko noći, ali ne može svako ni biti u Želji. Najbolje što Željo ima su navijači, ali mora se i njima vratiti kroz rezultate. I ne može klub živjeti od navijača, mora se tražiti sponzor. Jasno je da su mnogi dugovi otplaćeni, ali to nije Željo, moramo biti konkurenti za trofeje.

Reprezentacija

Dotakli smo se i reprezentacije BiH u kojoj je Cviko, za vrijeme mandata Dušana Bajevića, bio u stručnom štabu.

- Činjenica je da je naš igrački kadar slabiji, dva tri igrača su ostala iz one generacije iz 2014. godine. Mora se stvoriti kult reprezentacije, ona se mora voliti i za nju se mora igrati srcem. Moraju to znati i čelnici Saveza, moraju znati da treba dati i vremena trenerima – naveo je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.