EPSKA RAPSODIJA

Nevjerovatna demonstracija sile Francuza: Dali su 14 golova protivniku i oborili rekord kvalifikacija

Već u 4. minuti su vodili sa 2:0

Slavlje igrača. AP

E. Ć.

18.11.2023

Nevjerovatan rezultat dolazi iz Nice gdje je fudbalska reprezentacija Francuske pobijedila Gibraltar sa čak 14:0 u 9. kolu kvalifikacija za Euro 2024. godine.

Francuzi su već ranije obezbijedili plasman u Njemačku, ali im to nije omelo da večeras do vrha napune mrežu Gibraltara za rekordnu pobjedu.

Sve je počelo u 3. minuti kada je Santos postigao autogol, a minut kasnije je Markus Tiram (Marcus Thuram) povisio na 2:0.

Nova francuska superzvijezda Varen Zaire-Emeri (Warren Zaire-Emery) pogodio je u 16. minuti, a onda se Santos pretvorio u još većeg tragičara svog tima jer je u 18. zaradio crveni karton.

Do poluvremena su viđena još četiri gola. Kilijan Mbape (Kylian Mbappe) je dao gol u 30., Džonatan Klaus (Jonathan Clauss) u 34., Kingsli Koman (Kingsley Coman) u 36. i Jusuf Fofana (Youssouf) u 37. minuti.

"Trikolori" nisu stali s napadima ni u nastavku. U drugom dijelu su dali čak šest pogodaka.

Adrijen Rabio (Rabiot) je u 64. započeo golijadu u drugom poluvremenu, a nastavili su je Kingsli Koman u 66., Kilijan Mbape u 75. i 82.. U strijelce se upisao i Osman Dembele u 73. minuti, a dva gola u samom finišu meča dao je Olivije Žiru (Olivier Giroud).

Francuzi su tako ostvarili najveću pobjedu u kvalifikacijama. Oborili su i rekord kvalifikacija koji je prethodno držala Njemačka trijumfom protiv San Marina (13:0) u kvalifikacijama za Euro 2008. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.