NAKON SRAMOTNIH NATPISA

Iskrini navijači očistili spomen-česmu za stradale Selmu i Editu i položili cvijeće

U akciji čišćenja spomen-česme učestvovali su i članovi Eko rafting kluba Macola Bugojno

Navijači Iskre očistili spomen-česmu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
N. H.

24.11.2023

Navijači Iskre, poznatiji kao "Vandali Bugojno 1989", obišli su i očistili spomen-česmu postavljenu u čast Edite Malkoč i Selme Agić, djevojaka koje su smrtno stradale u saobraćajnoj nesreći 2016. godine. 

Prije šest dana, odvratan čin u kojem je neko crnim sprejom napisao "Za dom spremni" i "stoka" uz ustaške i nacističke simbole, šokirao je bh. javnost.

Navijači Iskre su posjetili spomenik i očistili ga od sramotnih natpisa, a uz to su i položili cvijeće za dvije djevojke. 

U akciji čišćenja spomen-česme učestvovali su i članovi Eko rafting kluba Macola Bugojno. 

- Osuđujemo svako uništavanje i skrnavljenje spomenika, pogotovo onih koji nemaju veze sa politikom, ideologijom ili nacionalizmom. Nadamo se da se više neće dešavati slične stvari i da će spomenik ostati čist i lijep kao što je i do sada, jer naše je da ga čuvamo - saopćili su iz navijačke grupe. 

Na česmi napisana je poruka: "Putniče svrati, vode zahvati. A ti vodo, zalijevaj uspomene za duše dvije, Ruže pregažene", koja služi kao podsjetnik za ovu nesreću. 

Podsjećamo, prije sedam godina je Sanjin Sefić upravljajući vozilom prošao kroz crveno svjetlo u naselju Marijin Dvor u Sarajevu, te usmrtio 21-godišnju Selmu iz Bugojna i 20-godišnju Editu iz Bosanske Krupe.

On je zbog izazivanja te saobraćajne nesreće osuđen na 17 i po godina zatvora. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.