KAPITEN ZRINJSKOG

Nemanja Bilbija pred Aston Vilu za "Dnevni avaz": Niko drugi iz BiH ovo ne bi uspio

Ovo je možda i najveća utakmica u historiji našeg klupskog fudbala. Zasluženo sam pozivan u reprezentaciju

Bilbija: Ne odustajemo od ciljeva. HŠK Zrinjski

14.12.2023

Fudbaleri Zrinjskog večeras završavaju historijski nastup u Konferencijskoj ligi u susretu na stadionu Pod Bijelim brijegom, gdje će dočekati Aston Vilu.

„Plemići“ će za kraj imati veoma teškog protivnika. Ekipa iz Birmingema je u proteklim sedmicama „skidala skalpove“ najjačim ekipama engleskog Premijeršipa, pobijedivši Mančester siti (1:0), a onda i Arsenal (1:0).

O susretu s ekipom koja se nalazi u fenomenalnoj formi, ali i promjenljivoj formi Zrinjskog za „Dnevni avaz“ govorio je kapiten mostarske ekipe Nemanja Bilbija.

Vrhunski protivnik

- Ovo je možda i najveća utakmica u historiji našeg klupskog fudbala. Dolazi vrhunski protivnik, koji igra najjačoj ligi svijeta, a koji se, na kraju krajeva, nalazi u samom vrhu engleskog fudbala. Očekujem da uživamo u utakmici i da naša publika bude ponosna na nas što smo uspjeli dovesti ovakvu ekipu u Mostar – započeo je Nemanja Bilbija za „Dnevni avaz“.

Iako je Zrinjski uspio doći do grupne faze, što je samo po sebi velik uspjeh, ali Mostarci u Premijer ligi Bosne i Hercegovine ne izgledaju dominanto kao u prošlim godinama. Lider prvenstva, banjalučki Borac, bježi im osam bodova, ali to Nemanju ne brine previše.

- Mislim da smo imali dva loša rezultata – poraz od Posušja u Mostaru (0:1) i poraz od Zvijezde 09 (2:1). To je šest bodova koji nama jako znače, ali mi smo i dalje u igri. Ne odustajemo od svojih ciljeva – kazao je Bilbija.

Kapiten Zrinjskog smatra da ovo što oni rade, drugim ekipama ne bi tako lako prolazilo.

- Mi smo dobri. Stvarno vjerujem da, uprkos svemu, nismo pali. Teško je igrati ovo što mi igramo. Mislim da druge ekipe iz vrha prvenstva ne bi uspjele ono što smo mi ove godine. Ipak, mi igramo na tri strane – naglasio je Bilbija.

U Mostaru su se u proteklim mjesecima desile neke promjene, a najznačajnija je odlazak trenera Krunoslava Rendulića i dolazak Marija Ivankovića na klupu.

Odlazak Rendulića

- Kruno (Rendulić, op. a) je taj koji je napravio rezultat prošle godine, osvojivši dvostruku krunu. Ove godine je prvi put u historiji da smo se uspjeli plasirati u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja. Mogu samo reći da je bio uvijek tu uz nas i da mu želim svu sreću ovog svijeta – rekao je Bilbija.

Reprezentaciju Bosne i Hercegovine u martu očekuju utakmice baraža za plasman na Evropsko prvenstvo. Napadač Zrinjskog je postao standardan član „Zmajeva“, a on se u razgovoru za naš list osvrnuo i na sam poziv, kao i utakmicu protiv Ukrajine.

- Zasluženo sam pozivan. Možda sam trebao još koju utakmicu, ali ja sam tu koliko god. To sam dokazao svojim radom i učinkom. Ukrajinu možemo proći, ali isto tako treba reći da je to jako dobra reprezentacija i da će trebati da budemo svi zajedno u tom trenutku da bi ih izbacili – rekao je Nemanja Bilbija za "Dnevni avaz".

Najljepša sjećanja

- Prva utakmica i prolaz u Mostaru na penale ću uvijek pamtiti. Nisam mogao završiti tu utakmicu jer mi je puklo rebro, ali na kraju je sve završilo kako treba na penale. 

Druga utakmica na Islandu, također. Toliki put, imali smo veliku prednost i kada je sudija svirao kraj – svi smo se samo počeli smijati. Konačno da smo uspjeli – rekao je Nemanja Bilbija za "Dnevni avaz“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.