ZAOKRET U ODLUCI

Šokantan obrt u UEFA-i: Čeferin odustaje od nove kandidature

Ovo je trebala biti Čeferinova kandidatura za četvrti mandat na čelu UEFA-e

Aleksander Čeferin. UEFA

N. H.

8.2.2024

Predsjednik krovne organizacije evropskog fudbala (UEFA) Aleksander Čeferin najavio je da se neće kandidirati za ovu poziciju 2027. godine. 

Kako piše novinar "The Athletica" Met Slejter (Matt Slater), o tome je odlučio još prije šest mjeseci, ali "nije rekao velikom broju ljudi". 

Ipak, tvrdi da je Zvonimir Boban, koji je zbog Čeferina nedavno napustio UEFA-u, bio jedan od onih koji su znali za tu odluku. 

Inače, ovo je trebala biti Čeferinova kandidatura za četvrti mandat na čelu UEFA-e.

Evropska fudbalska federacija je na kongresu u Parizu velikom većinom glasova odobrila promjenu statuta kojom bi se Aleksandar Čeferin mogao kandidirati za novi mandat između 2027. i 2031. godine, ali je on već odustao od te mogućnosti.

- Ne, neću se kandidirati 2027. godine. U svakom slučaju, iduće tri godine bit ću često odvojen od porodice, kojoj sam prvi rekao svoju odluku - najavio je Aleksander Čeferin na konferenciji za novinare.

Čeferin je postao predsjednik UEFA-e 2016. godine, kada je zamijenio Mišela Platinija (Michel). Prvi puni mandat osigurao je 2019. godine, a drugi 2023 godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.