U POSJETI GRČKOJ

Predsjednik UEFA-e poslao žestoku poruku huliganima: "Iskorijenimo rak huliganizma u Evropi"

Aleksander Čeferin iskoristio je dolazak u Grčku kako bi se susreo s vlastima i razgovarao o gorućem problemu

Čeferin: U posjeti Grčkoj. Twitter

N. H.

16.8.2023

U navijačkim neredima prošle sedmice u Atini ubijen je navijač AEK-a, a predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin pozvao je na „ukidanje raka huliganstva“.

Prvi čovjek krovne organizacije evropskog fudbala iskoristio je dolazak na utakmicu Superkupa koja se igra večeras između Mančester sitija i Sevilje za susret s grčkim vlastima.

"Huliganizam nije samo grčki problem"

- Problem nasilja i huliganizma nije samo grčki, on je evropski - rekao je Čeferin na konferenciji za novinare nakon sastanka s grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom (Kyriakos Mitsotakis).

- Pozivam sve na evropskoj razini da iskorijene ovaj rak - dodao je Čeferin.

Navijač Mihalis Kacuris (Michalis Katsouris) umro je nakon što je uboden nožem u ruku u sukobu navijača AEK-a i zagrebačkog Dinama uoči prve utakmice 3. pretkola Lige prvaka u blizini stadiona atinskog kluba.

Krivci će biti pronađeni i kažnjeni 

Utakmica je nakon tog događaja odgođena za 19. august.

- Učinit ćemo sve što možemo da osiguramo da se takva tragedija više ne ponovi - istaknuo je predsjednik UEFA-e, pa nastavio.

- Krivci će biti pronađeni i kažnjeni za ovo ubistvo - podržao je sa svoje strane grčki premijer, koji je također zatražio da se uspostavi “evropski mehanizam za suprotstavljanje nasilju na stadionima i njihovo učinkovito kažnjavanje”.

Pritvor za 105 optuženih

Grčko pravosuđe je optužilo i odredilo pritvor protiv 105 optuženih u incidentima. Trenutno se provodi analiza mobitela uhapšenih hrvatskih navijača, prenose grčki mediji. Već nekoliko dana analizirani su DNK uzorci i rezultati bi trebali biti objavljeni uskoro.

Grčki premijer je također istakao da se s četvoricom predsjednika glavnih grčkih klubova dogovorio da „policija djeluje na stadionima i kontroliše ulaze“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.