JUŽNA KOREJA

Njemački stručnjak nakon manje od godinu dana dobio otkaz: Razlog tome Jordan

Jirgen Klinsman više nije selektor Južne Koreje, nakon ispadanja u polufinalu Azijskog kupa nacija

Klinsman: Iza sebe ima bogatu igračku i trenersku karijeru. PlatformaX

R. K.

16.2.2024

Korejski fudbalski savez (KFA) objavio je da Nijemac Jirgen Klinsman (Jürgen, 59) više nije selektor Južne Koreje, nakon što je reprezentacija eliminisana u polufinalu Azijskog kupa. 

 - KFA je odlučio promijeniti nacionalnog selektora nakon pažljivog razmatranja - rekao je predsjednik saveza Čung Mong-gju (Chung Mong-gyu) na konferenciji za novinare, otpustivši Nijemca, nakon nešto manje od godinu dana na selektorskoj dužnosti.

 - Klinsmannov stav i konkurentnost kao selektora nisu ispunili očekivanja. Stoga smo odlučili promijeniti smjer prije kvalifikacijskih utakmica za Svjetsko prvenstvo 2026. godine -  kazali su.

Zahvalio igračima

Nijemac je nakon ostavke u poruci na društvenim mrežama objavio da je njegova misija u Južnoj Koreji bila nevjerovatno putovanje i zahvalio se svojim igračima. 

Južnu Koreju, jednog od favorita Azijskog kupa, u polufinalu je eliminisao Jordan (2:0) i time napravio iznenađenje.

Klinsmann je imao sjajnu igračku karijeru, tokom koje je nastupao za Štutgart, Inter, Monako, Totenhem, Bayern i Sampdoriju. 

Bio treći na Svjetskom prvenstvu

Od 2004. do 2006. godine vodio je Njemačku, s kojom je osvojio treće mjesto na Svjetskom prvenstvu 2006. na domaćem terenu. 

Od 2011. do 2016. bio je selektor SAD-a te je s tom reprezentacijom na Svjetskom prvenstvu 2014. stigao do osmine finala. 

Klinsman je imao epizode na klupama Bayerna u sezoni 2008./2009. te Herte tokom nešto više od dva mjeseca u sezoni 2019./2020.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.