OPTUŽEN ZA SILOVANJE

Drama u slučaju Danija Alvesa: Aktiviran protokol za prevenciju samoubistva

Protokol je primijenjen dan poslije suđenja, navodi se

Dani Alves. AP

N. H.

18.2.2024

Nekadašnji brazilski reprezentativac Dani Alves (Alves) nalazi se u teškom psihičkom stanju, te je, tvrde tamošnji mediji, zatvor aktivirao protokol za samoubistvo u njegovom slučaju.

Alves je iza rešetaka od januara 2023. godine i suđenje zbog navodnog silovanja koje se dogodilo pred kraj decembra 2022. uveliko je počelo.

Ekstremne mjere 

U programu "Fiesta" objavljen je dio razgovora sa navodnim Alvesovim cimerom iz ćelije. 

- Preduzete su ekstremne mjere. Zbog suđenja je bio u padu, kao u depresiji, bio je potlačen. Dobija pomoć od zaposlenih u zatvoru. Protokol je primijenjen dan poslije suđenja - navodi se.

Nije poznato da li se protokol i dalje poštuje, ali on inače obuhvata procjenu rizika od samoubistva, stalno praćenje zatvorenika, kontrolu pristupa opasnim predmetima, ograničenje kretanja, individualnu i grupnu terapiju i rekreativne aktivnosti.

Tužilaštvo, inače, traži devet godina zatvora za njega, dok je maksimalna kazna 12.

Na sudu je svjedočila i Danijeva bivša supruga koja je ostavljena za kraj i čije riječi bi mogle biti olakšavajuća okolnost. I to zbog alkohola. 

Manekenka je istakla da su ona i Dani trebali večerati tog 30. decembra 2022. i da joj je fudbaler poslao poruku da ipak neće večerati.

"Olakšavajuća okolnost"

Posljednju poruku razmijenili su oko 23 sata, da bi se Joana prisjetila kako je njegov dolazak kući izgledao.

- Kod kuće imamo nekoliko komada namještaja. Kada je Dani stigao oko četiri sata ujutru. Sudario se sa ormarom i noćnim ormarićem. Onda je pao i srušio se na krevet. Mnogo je mirisalo na alkohol - rekla je Joana.

Njeno svedočenje pojačava verziju odbrane za koju se zna da je koncentrisana na to da je Alves bio "oslabljen" konzumiranjem alkohola kada su se desili navodni događaji.

Cilj je, tvrde španski mediji, da se alkohol smatra, u najgorem slučaju, kao olakšavajuća okolnost ako ga osude kako bi dobio blažu kaznu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.