NAJVAŽNIJA SPOREDNA STVAR

Fudbal više neće biti isti: Sprema se sedam revolucionarnih promjena

Postoji sedam tačaka koje će biti razmotrene za narednu sezonu na sutrašnjem sastanku IFAB-a

Više neće svi protestvovati kod sudija. AP

E. Ć.

1.3.2024

Najviše sudijsko tijelo u svijetu fudbala (IFAB) sastat će se u subotu kako bi razmotrili promjene koje bi unijele revoluciju u ovaj sport.

Postoji sedam tačaka koje će biti razmotrene za narednu sezonu. Neke su od ranije poznate, poput ozvučenja VAR sudija, te plavog kartona.

Ovo su i sve tačke dnevnog reda i promjene pravila koje se očekuju u fudbalu naredne sezone.

1) Samo kapiteni razgovaraju sa sudijama

U budućnosti će samo kapiten moći da se obrati sudijama tokom utakmica naredne sezone. Svaki protest drugog igrača kažnjavat će se žutim kartonom, pa ubuduće nećemo imati situacije kada usljed nekih odluka igrači burno reaguju i okruže sudiju.

2) Plavi karton

U posljednjih nekoliko mjeseci su vršena testiranja u nižim ligama koja su vezana za pruivremena isključenja usljed nedoličnog ponašanja ili ljutitih protesta. U IFAB-u smatraju da ideja mora još malo da se testira kakve su moguće posljedice. 

3) Sudije će imati kamere

Ovo se također testira i nije isključeno da će sudije od 30. juna nositi kameru i snimati sve ono što se dešava oko njh. Ovo se razmatra također u cilju smanjenja protesta i njihove zaštite. 

4) Svi će čuti VAR odluke

Često VAR odluke izazivaju različite reakcije navijača, a sada će ih čuti i cijeli stadion u cilju što veće transparentnosti. Ovo pravilo se već testiralo i na velikim takmičenjima, kao što je Svjetsko prvenstvo za žene i Svjetsko klupsko prvenstvo. 

Prema novom pravilu, sudija bi preko razglasa morao objasniti čitavom stadionu zbog čega je nakon VAR-a donio određenu odluku.

5) Izgubljeno vrijeme

Vodeća fudbalska tijela već duži period pokušavaju da povećaju efektivno vrijeme igre tokom utakmice. Takozvana "krađa vremena" će biti poseban akcenat sastanka, gdje će pažnja biti usmjerena na golmane kao glavne aktere u "krađi vremena".

6) Pravilo za golmane

Ovo pravilo je ranije postojalo, ali je vremenom otišlo u historiju i sada postoji velika šansa da se ponovo vrati, da golman ne smije da ima loptu u svom posjedu duže od šest sekundi.

7) VAR protokol

IFAB želi da pojednostavi pisanje pravila igre i da ih učini lakšim za razumijevanje svima, pa bi moglo doći do promjena i u VAR protokolu.

Inače, IFAB se sastoji od četiri britanska fudbalska saveza (Engleska, Škotska, Vels i Sjeverna Irska). Svi oni imaju po jedan glas, a četiri glasa imaju i predstavnci FIFA, koji predstavljaju svih 207 preostalih nacionalnih saveza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.