VELIKI MEČ S UKRAJINOM

Koliko je "Zmajeva" igralo u prošlom baražu: Čini se da smo naučili lekciju

Naša reprezentacija nema sreće s baražima, a fudbaleri, stručni štab i svi navijači se nadaju da će nam sreća ovog puta biti naklonjenija

Džeko i Pjanić: I dalje su naše dvije najveće zvijezde. N/FSBiH

20.3.2024

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra će igrati protiv Ukrajine u polufinalu baraža za Evropsko prvenstvo koje se igra u Njemačkoj ove godine.

"Zmajevi" nemaju sreće s baražima, a fudbaleri, stručni štab i svi navijači se nadaju da će nam sreća ovog puta biti naklonjenija.

Kobni penali

Posljednji baraž koji smo igrali bio je onaj za Evropsko prvenstvo koje se odigralo 2021. godine. Nakon penala nas je u polufinalu zaustavila selekcija Sjeverne Irske (3:4) u meču odigranom 8. oktobra 2020. godine.

Poveli smo golom Radeta Krunića u 15. minuti. Činilo se da će "Zmajevi" na Grbavici bez problema slaviti. Međutim, Nial Mekgin (Niall McGinn) poravnava rezultat u 53. minuti. 

Na semaforu je stajalo 1:1 sve do penala, nakon kojih je Sjeverna Irska slavila, a mi smo tugovali.

Sada ponovo igramo baraž, a uporedili smo dva bh. tima - onaj koji je igrao protiv Sjeverne Irske i onaj koji će sutra napasti Ukrajince.

Protiv Sjeverne Irske počeli su: Ibrahim Šehić, Branimir Cipetić, Anel Ahmedhodžić, Siniša Saničanin, Sead Kolašinac, Gojko Cimirot, Amir Hadžiahmetović, Miralem Pjanić, Edin Višća, Rade Krunić i Edin Džeko.

S klupe su šansu za igru dobili Dino Hotić, Amer Gojak, Haris Hajradinović i Stjepan Lončar.

Nisu igrali: Asmir Begović, Kenan Pirić, Bojan Nastić, Ognjen Todorović, Armin Hodžić, Dennis Hadžikadunić, Milan Đurić i Deni Milošević. 

Tim BiH koji je počeo protiv Sjeverne Irske. Screenshot

Trenutno je u ekipi veliki broj igrača koje je svojevremeno na raspolaganju imao tadašnji selektor Dušan Bajević.

Milošević se ne želi "opeći"

Šehić je i dalje naša "jedinica", a na ovom spisku selektora Save Miloševića su još Ahmedhodžić, Kolašinac, Cimirot, Pjanić, Krunić i Džeko, s tim da bi i Hadžiahmetović bio tu da nije povrijeđen.

Od rezervi s utakmice protiv Sjeverne Irske, za Ukrajinu su pozvani Haris Hajradinović, Kenan Pirić i Dennis Hadžikadunić.

Mnogo je tu istih imena, a ono što je razlika jeste da smo naučili lekciju.

Uoči Sjeverne Irske Dušan Bajević je izjavio kako igrači nisu vježbali penale. Pa kada smo izgubili nakon penala, našao se na udaru žestokih kritika.

- Nismo vježbali jučer penale, ali da mislim o tome i da može i to biti – istina. Možda ćemo danas vježbati penale, ali bolje da razmišljamo drugačije, a ne o tim teškoćama i da sebi stvaramo stres - rekao je Bajević dan uoči utakmice.

Aktuelni selektor Milošević se nije želio tako "opeći" izjavom prije utakmice.

- Vježbamo penale. Znam šta ljudi misle o penalima i kakva su iskustva, kao i negativna tradicija, tako i to. Svemu dođe kraj. Sve su tradicije tu da se ruše. Razmišljali smo o tome od prvog dana. 

Jako je bitno, ako nešto može da se desi, da imamo osjećaj kako to izgleda kad staneš. Mada je to drugačiji psihološki uticaj - rekao je Savo Milošević.

Podsjetimo, utakmica Bosna i Hercegovina - Ukrajina igra se sutra od 20:45 u Zenici, a tekstualni prijenos moći ćete pratiti na portalu Avaz.ba.

Ukoliko "Zmajevi" prođu Ukrajinu, za plasman na Euro igrali bi protiv boljeg iz duela između Islanda i Izraela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.