ŠOKIRAO MNOGE

Nevjerovatna izjava fudbalske legende Paragvaja o Vinisijusu: On želi da crnci bolje žive, kakve to veze ima s bijelcima?

Ne bismo trebali iskrivljavati stvari

Čilavert i Vinisijus. AP

S. S.

30.3.2024

Tri dana nakon žestokih kritika pargvajskog legendarnog golmana Hozea Luisa Čilaverta (58) na račun Vinisijusa Džuniora, on je gostovao u jednoj emisiji i pojasnio je svoju izjavu.

Inače, Čilavert je napadaču brazilske reprezentacije i Real Madrida s društvenih mreža poručio: "Hljeba i igara. Prvi je u vrijeđanju i napadima na suparnike. Vinisijuse, ne budi ped**, fudbal je namijenjen muškarcima."

Vinisijus se rasplakao na konferenciji za medije nakon meča reprezentacije Brazila nakon pitanja o rasizmu, a onda nastavio monolog u kojem je objasnio kako nema podršku te da mu je sve teže i teže nositi se s uvredama s tribina. Proslavljeni golman smatra da je napadač često sam kriv za sve što mu se događa. Pojasnio je na šta točno misli.

- Zašto je bilo grubo to što sam rekao o Vinisijusu? Zato što imam zdrav razum? Zašto plače? On kaže da želi da crnci bolje žive, kakve to veze ima s bijelcima? Zar bismo se mi trebali ubiti? U čemu je problem? Ne bismo trebali iskrivljavati stvari - rekao je Čilavert.

"Diskriminacije ima svugdje, u Argentini, u Francuskoj, po cijelom svijetu. Mene su zato što sam iz Paragvaja pitali umirem li od gladi i optuživali me da kradem novac. Na Twitter sam stavio da je nogomet za muškarce. U Paragvaju nije pogrdno nekome reći da ne bude peder. Rasplakao se pred kamerama Netflixa. Što da radi čovjek koji zarađuje 300 dolara i mora prehraniti četvero djece? On igra za Real. Osim toga, prvi je koji napada suparnike", nastavio je Chilavert i dodao:

"Gdje je bio kad je brazilska policija do smrti tukla navijače Argentine i Boce? Je li to primjer brazilskog vođe? Tukli su djecu, žene i starce. Kada udaraju, sve je u redu, ali kad ti pokažeš nepoštovanje prema njima, onda krenu plakati."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.