VELIKA GREŠKA

Napadač Borca primoran da se ne pojavi na okupljanju reprezentacije BiH: Tjeramo li svoje mlade talente

Komentari nakon utakmice finala Kupa BiH uzrujali su 20-godišnjeg Davida Vukovića koji je odlučio odbiti poziv

Vuković: Neće debitovati. FK Borac

N. H.

25.5.2024

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine za manje od deset dana trebala je započeti novu eru. Na klupi je selektor Sergej Barbarez, a mnogi su se radovali i novim imenima koja su se pojavila na spisku.

Međutim, nije sve tako bajno, a to je na svojoj koži osjetio i napadač banjalučkog Borca David Vuković.

Sporni trenutak

Dvadesetogodišnji fudbaler se poslije utakmice Kupa Bosne i Hercegovine između Banjalučana i Zrinjskog našao na meti mnogih, te je zbog pritiska i raznih komentara odlučio da se ne odazove pozivu.

- Donio sam odluku da se zbog pritiska javnosti i raznih komentara poslije utakmice sa Zrinjskim ne pojavim na okupljanju reprezentacije BiH i smatram da je tako najbolje za sve navijače – rekao je Vuković i dodao:

- Mislim da nakon novonastalih dešavanja ne mogu pomoći reprezentaciji jer nisam u mogućnosti da budem dovoljno skoncentrisan i da dam svoj maksimum na terenu, na treninzima, kao i na samim utakmicama.

Dvostruki aršini

Njegova odluka je i razumljiva. Koliko bi nas bilo spremno da se nosi s takvim pritiskom sa samo 20 godina i na početku profesionalne karijere?

Bosna i Hercegovina je u prošlosti izgubila mnogo talenata koji su odlučili igrati za neku selekciju iz regiona. Pa su se i oni pljuvali. Sada se pljuju i ovi koji hoće da igraju, iako im ime i prezime "ne odgovara“ našem nekom standardu.

Imamo li uopće pravo tjerati talente? Koliko se sjećam, u prošlosti su za reprezentaciju igrali neki s tetovažama ratnih zločinaca, a kompleksi se liječe na ovim što nisu ništa skrivili. Sad smo ovako reagirali, a kad nam neko opet odluči odbiti dres i poziv, nazvat ćemo ga izdajicom. Bravo mi...

Novi pozivi

Sergej Barbarez je nakon odbijenice Vukovića morao brže-bolje pronaći zamjene. Pozivi su tako stigli na adrese Madžida Šošića i Naila Omerovića, te Darija Šarića. Šošić je inače igrač Hajduka, koji je proteklu sezonu proveo na posudbi u slovenskom Radomlju, dok je Omerović standardno igrao za Osijek, a Šarić je član turskog Antalijaspora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.