DOKAZANI VELIKAN

Prodaja Krosa ih i danas boli: Najveći promašaj u historiji Bajerna

Kros je svoju nogometnu besmrtnost izgradio u Španiji

PlatformaX

D. H.

3.6.2024

Toni Kros (Kroos) je klupski kraj karijere dočekao s naslovom prvaka Evrope u rukama. Nakon što je Real u subotu bio bolji od Borusije Dortmund postalo je jasno kako će 34-godišnji Nijemac u penziju otići s 33 klupska trofeja osvojena s madridskim klubom, ali i Bajernom iz kojeg je na Santiago Bernabeu otišao u ljeto 2014. godine.

Upravo je odluka bavarskog kluba da pusti Kroosa predmet rasprave u njemačkim nogometnim krugovima posljednjih dana, a najglasniji kritičar iste je Lotar Mateus (Lothar Matthäus).

- Prodaja Kroosa je bila najveća greška Bayerna u historiji kluba - rekao je Mateus u jednom od komentara za njemačke medije.

Kros je u Bajern došao iz Hanse kao 16-godišnjak, a nakon staža u juniorskoj konkurenciji ubrzo je zaigrao i za prvi tim. No, čelnici kluba su u ljeto 2014. odlučili da bi ga prodali što je pobudilo interes brojnih evropskih klubova. Glasni su bili iz Engleske, ali najkonkretnijim se pokazao Real  koji je Krosa platio 25 milijuna eura. Sve ostalo je, kako se ono kaže, historija.

Kros je svoju nogometnu besmrtnost izgradio u Španiji, a Nijemcima samo ostaje za nadati se da će i na posljednjem svojem natjecanju osvojiti trofej. Značilo bi to da je Elf postao prvakom Europe...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.