DIJETE BORUSIJE DORTMUND

Novi "Zmaj" nakon debija protiv Engleske: Ponosan sam i sretan zbog toga, BiH je država koju volim

Prije nekoliko sedmica promijenio je sportsko državljanstvo i konačno stekao pravo da nastupa za BiH

Dženis Burnić. NS BIH

R. K.

6.6.2024

Na prvom spisku selektora Sergeja Barbareza za prijateljske mečeve sa Engleskom i Italijom našlo se dosta mladih i novih imena, među kojima je i Dženis Burnić.

Prve minute

Dženis je imao čast da prve minute u državnom dresu upiše na kultnom Sent Džejms Parku protiv Engleske.

 - Veoma sam ponosan i sretan zbog debija, to sam rekao odmah nakon utakmice. Bosna i Hercegovina je država koju volim i ponosan sam što sam dio reprezentativne priče. Još ako uzmemo u obzir da sam prvi nastup ubilježio u prvom meču koju je naša selekcija odigrala protiv Engleske, i to u kolijevci fudbala onda stvari još više dobijaju na težini. Jednostavno, presretan sam i nemam riječi da opišem kako sam se osjećao onog trenutka kad sam ušao u igru - rekao je Burnić.

Pripreme u Pisi

Bh. reprezentativci se trenutno nalaze u italijanskoj Pisi, gdje se pripremaju za prijateljski duel sa Italijanima.

 - Već dugo smo zajedno na okupu i sve protiče u najboljem redu. Radimo kvalitetno i jako, tako da ćemo u meč sa Italijom ući spremni. Svi smo ovdje kao jedna porodica. Treneri u stručnom štabu sa selektorom Sergejom Barbarezom imaju odličnu energiju koju prenose i na nas igrače. Drago mi je što imam priliku da učim od toliko naših nekadašnjih reprezentativaca - rekao je novajlija u A selekciji.

Igrao Svjetsko prvenstvo

Dženis Burnić je rođen u Njemačkoj u gradu Hamu. Dijete je Borusije Dortmund, a dres ovog kluba nosio je od svoje sedme godine. 

Stigao je i do prvog tima odakle je posuđen Štutgartu, a zatim odlazi u Dinamo Drezden, Hajdenhajm, a od jula 2023. godine nosi dres njemačkog drugoligaša Karlsruhera.

Dženis je prošao je sve omladinske selekcije Njemačke, a igrao je i na Svjetskom prvenstvu za igrače do 17 godine u Čileu 2015. godine.

Prije nekoliko sedmica promijenio je sportsko državljanstvo i konačno stekao pravo da nastupa za BiH.

Duel između Italije i Bosne i Hercegovine igra se 9. juna od 20 sati i 45 minuta u Empoliju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.