GOSTOVANJE U EMPOLIJU

Večeras nova provjera Barbarezovih "Zmajeva": Šta može BiH protiv prvaka Evrope

Selektor ne može računati na Džeku, Radeljića, Vasilja i Omerovića

BiH: Večeras protiv Italije. NSBiH

9.6.2024

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će testirati aktuelnog prvaka Evrope, selekciju Italije uoči nastupa „Azura“ na kontinentalnom prvenstvu.

Bit će ovo druga utakmica selektora Sergeja Barbareza na klupi naše reprezentacije, a za razliku od susreta s Engleskom, imat će na raspolaganju 16 fudbalera i dva golmana.

Brojne povrede

Zbog povreda su otpali Edin Džeko, Stjepan Radeljić i Nikola Vasilj, dok je zbog privatnih obaveza van stroja Nail Omerović. Kada je riječ o golmanskim opcijama, Barbarez ima dvije – Kenana Pirića i Osmana Hadžikića.

Pirić je u prošlosti sakupio nekoliko nastupa za reprezentaciju, dok je Hadžikiću ovo prvo okupljanje sa „Zmajevima“. Džeko je preskočio duel i protiv Engleza, pa u napadu opcije ostaju Ermedin Demirović i Haris Tabaković. Umjesto Radeljića mogu uskočiti Dennis Hadžikadunić, Tarik Muharemović i Nihad Mujakić.

Inače, s Italijanima smo igrali prije tri godine u okviru A divizije Lige nacija, a 2019. smo s „Azurima“ bili u kvalifikacionoj grupi za Evropsko prvenstvo.

Historijski prijatelji

Kada je riječ o italijanskoj reprezentaciji, uvijek se sjetimo prijateljskog poteza. „Azuri“ su bili prva reprezentacija koja je gostovala u BiH nakon rata u našoj zemlji. Tog 6. novembra 1996. Italijani su, predvođeni selektorom Arigom Sačijem (Sacchi), stigli u Sarajevo, u koje niko nije htio doći igrati utakmicu.

Đanfranko Zola (Gianfranco), Enriko Kijeza (Enrico Chiesa), Paolo Maldini, Dino Bađo (Baggio), Frančesko Toldo (Francesco), Albertini, Padalino... igrali su na prepunom Koševu. Italija je tada bila viceprvak svijeta, a BiH je pobijedila tada 2:1. Strijelci su bili Salihamidžić i Bolić za naš tim, dok je Kijeza pogodio za Italijane.

Večerašnji susret između Bosne i Hercegovine i Italije igra se na Karlo Kasteljani stadionu u Empoliju s početkom od 20.45 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.