RASISTIČKI ISPADI

Ludnica u Španiji: Navijači zbog vrijeđanja Vinisijusa idu u zatvor

Sva trojica navijača Valensije su osuđena na osam mjeseci zatvora, a zabranjen im je i dolazak na stadione u Španiji za naredne dvije godine

Detalj sa meča Valensije i Reala. Platforma X

R. K.

10.6.2024

Španija je po prvi puta u historiji osudila ljude na zatvorsku kaznu zbog rasističkog ponašanja na fudbalskim terenima.

Naime, riječ je o trojici navijača Valensije, koji su u maju prošle godine imali rasistički ispad prema igraču Real Madrida Vinisijusu Žunioru (Vinicius Junior).

Sva trojica navijača Valensije su osuđena na osam mjeseci zatvora, a zabranjen im je i dolazak na stadione u Španiji za naredne dvije godine.

Vinisijus je sam identificirao jednog od počinitelja, dok su druga dva uhvaćena nakon pregleda snimki sa stadiona. Vikali su mu da je majmun i imitirali su spomenutu životinju. Originalna kazna trebala je biti i veća, ali im je ona umanjena za trećinu nakon što su uputili formalno pismo izvinjenja Realu i Vinisijusu.

 - Ova presuda je odlična vijest za borbu protiv rasizma u Španiji, jer popravlja štetu koju je pretrpio Vinisijus Junior i šalje jasnu poruku ljudima koji idu na fudbalski stadion vrijeđati da će ih La Liga identificirati, prijaviti i pretrpjet će kaznene posljedice za svoje ponašanje - rekao je predsjednik La Lige Havier Tebas (Javier).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.