GRUPA B

Navijači skeptični, a superkompjuter joj vjeruje: "Crvena furija" dolazi s nikad manje zvijezda i velikih imena

Bila evropski prvak 1964., 2008. i 2012. godine. Teška grupa s Hrvatskom i Italijom

Španija: Traži četvrtu titulu prvaka kontinenta. Platforma X

12.6.2024

Sav haos oko fudbalskog saveza i smjena generacija utjecale su na to da Španija na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj ne stiže kao jedan od glavnih favorita. 

Prvak Evrope iz 2008. i 2012. je ostao bez svih članova zlatne generacije, stil se promijenio i već dugo nema prepoznatljive tika-take. Godine su prošle, Ćavi Ernandez (Xavi Hernandez), Andres Iniesta i društvo su se povukli, a u njihove kopačke su upali Rodri, Pedri, Olmo...

"Crvena furija“ je bila prva u svojoj kvalifikacionoj grupi. Izabranici selektora Luisa de la Fuentea su bili ispred Škotske, koja je odigrala sjajne kvalifikacije i iza sebe ostavila Halandovu Norvešku, te Gruzije i Kipra.

Mnogo boljki

Kada se govori o favoritima, Španci nisu uopće u glavnoj priči. Ljubitelji fudbala im ne vjeruju naročito uoči početka turnira. Opravdano ili ne, ali činjenica je da Španija ima mnogo boljki. 

Od pravih napadača su tu samo Alvaro Morata i Hoselu (Joselu). Morata – četvrti napadač u historiji reprezentacije (35 golova) - nije u formi, dok je pitanje koliko Realovog junaka iz Lige prvaka Hoselua može pratiti sreća.

De la Fuentes: Predvodi novu Španiju. AP

De La Fuentes je mnoge izneadio odlukom da pozove prekaljenog Hesusa Navasa (Jesus) umjesto Totenhemovog Pedra Pora (Porro). 

Na spisku nema Gavija zbog povrede, kao ni dva Markosa – Ljorentea (Llorente) i Asensio.

Jedan krvnik

Španci su bili evropski prvaci 2008. i 2012. godine. U ovom drugom pohodu na evropsku krunu deklasirali su Italiju u finalu (4:0). Nakon toga čini se da im se „Azuri“ svete. Prvo su ih 2016. izbacili u osmini finala. Potom su na onom prvenstvu koje se zbog koronavirusa odigralo 2021. umjesto 2020. godine Italijani ponovo izbacili Španiju.

Tada su podmlađeni Španci došli na korak od velikog finala, ali su ih pred samom kapijom Vemblija – gdje se igrao meč za titulu, dočekali stari poznanici. Italija je prošla Španiju i na kraju osvojila prvenstvo Evrope. 

Morata: Četvrti strijelac u historiji Španije. AP

Iako mnogi ljubitelji fudbala ne vjeruju Špancima, superkompjuter ih je svrstao na visoko 4. mjesto favorita, iza Engleske, Njemačke i Francuske, a ispred Ronaldovog Portugala. 

Šta možemo očekivati od Španije pokazat će prvi susret protiv Hrvatske, jer teška grupa prosto neće praštati pogreške.

Raspored utakmica

Španci turnir kreću protiv Hrvatske (15 juni, Berlin), nakon toga igra s Italijom (20. juni, Gelzenkirhen), a grupnu fazu završava protiv Albanije (24. juni, Dizeldorf).

Kompletan sastav

Selektor De la Fuentes je pozvao sljedeće igrače na Euro:

Golmani: David Raja (Raya, Arsenal), Alehandro Remiro (Alejandro, Real Sosijedad) i Unai Simon (Atletik Bilbao)

Odbrana: Dani Karvahal (Carvajal, Real Madrid), Robin Le Normand (Real Sosijead), Načo Fernandez (Nacho, Real Madrid), Dani Vivian (Atletik Bilbao), Aleks Grimaldo (Alex, Bajer Leverkuzen), Ejmerik Laport (Aymeric Laporte, Al Nasr) i Mark Kukurelja (Marc Cucurella, Čelzi)

Vezni red: Mikel Merino (Real Sosijedad), Fabijan Ruiz (PSG), Aleks Baena (Alex, Viljareal), Rodri (Mančester siti), Niko Vilijams (Nico Williams, Atletik Bilbao), Martin Zubimendi (Real Sosijedad), Pedri (Barcelona) i Mikel Ojarzabal (Oyarzabal, Real Sosijedad)

Napad: Alvaro Morata (Atletiko Madrid), Hoselu (Real Madrid), Dani Olmo (Lajpcig), Feran Tores (Ferran Torres, Barcelona), Lamine Jamal (Yamal, Barcelona), Hesus Navas (Jesus, Sevilja), Fermin Lopez (Barcelona), Ajoze Perez (Betis).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.