GRUPA B

Dobro uštimani orkestar vrhunskog dirigenta: Hrvatska zna kako se igraju veliki turniri

Dalić i društvo osvojili medalje na Mundijalima u Rusiji i Kataru. Hrvatskoj je ovo sedmo Euro

Hrvatska: Žele veliki rezultat na Euru. Drago Sopta/HNS

13.6.2024

Naše komšije Hrvate samo rijetki vide u borbi za medalju. Opta-in superkompjuter "Vatrene“ vidi kao tek 10. kandidata sa svega dva posto šanse da osvoje Euro i šest da će se domoći finala. Za polufinale joj je predvidio 14 posto, što je i dalje manje nego naprimjer Danskoj (14,8) i Belgiji (23,4).

Hrvatska je treća reprezentacija svijeta. Istina, namučila se u kvalifikacijama gdje je osvojila drugo mjesto pobjedom nad Armenijom u posljednjem kolu (1:0). 

Međutim, manje – više to je onaj tim iz Katara. A ako neko zna kako se osvajaju medalje i igraju velike utakmice, to je vođa reprezentacije Hrvatske – Luka Modrić. Realovom maestru je ovo peto i posljednje Evropsko prvenstvo.

Pehovi "Vatrenih"

Ukupno je Hrvatska odigrala sedam kontinentalnih prvenstava, dakle samo dva bez Modrića. Propustili su ono 2000. u Belgiji. Najveći uspjesi su četvrtfinala 1996. i 2008. godine, a na prošlom prvenstvu je izbacila Španija, rival iz grupe, nakon produžetaka (3:2).

Hrvatska bolje igra Svjetska prvenstva, tome u prilog idu medalje – bronza 1998., srebro iz 2018. i ponovo bronza 2022., ali pričamo o dobro uštimanom orkestru s izvrsnim dirigentom. Stoga, ako nas pitate, Hrvatska mnogo bolje kotira po šansama za medalju od 10. mjesta koje joj je dao superkompjuter.

Dalić: Nakon Mundijala, želi "doktorirati“ i na Evropskom prvenstvu. Drago Sopta/HNS

Ako su pehovi pratili Hrvatsku na Evropskim prvenstvima, vraćalo joj se na Mundijalima. Nema navijača koji se ne sjeti 2008. i Turske. 

To je utakmica o kojoj se mogu snimati filmovi. Hrvatska je povela u 119. preko Ivana Klasnića, činilo se da će doći do polufinala, ali je Semih Senturk u sljedećem napadu sretno pogodio i odveo meč u penale. Tamo su Modrić, Rakitić i Petrić pukli pod pritiskom i Turska je prošla dalje.

Pucaju na visoko

Da se ne vraćamo previše u prošlost. Pogledat ćemo i rivale s kojim igra Hrvatska. Nikada se ranije nije srela s Albanijom, dok joj ne leži Španija. Osim što je „Crvena furija“ izbacila s prošlog Eura, nanijela joj je i poraz u finalu Lige nacija nakon penala – 0:0 je bilo, sve do penal serije gdje su Španci slavili s 5:4.

Ako Španija ne leži Hrvatskoj, Italijani su protivnik protiv kojih "Vatreni“ vole igrati. U devet utakmica komšije su izgubile samo jednom, i to davne 1942. godine. Posljednji put su se sastali 2015., a do tada je Hrvatska tri puta slavila, a pet puta je bilo neriješeno.

Očekivanja su velika. Reći ćemo i s razlogom. Navikli su "Vatreni" svoje navijače na fantastične rezultate, a osim toga,  Hrvatska ima nekoliko vrhunskih fudbalera koji su dobro raspoređeni po pozicijama. 

Modrić: Peto i posljednje prvenstvo kontinenta. Drago Sopta/HNS

Na golu je odlični Dominik Livaković, u odbrani su tu Joško Gvardiol i Josip Stanišić, a Modriću u veznom redu pomažu Marcelo Brozović, Mateo Kovačić, Mario Pašalić... 

Napad je rezervisan za Bruna Petkovića koji je donio Dinamu titulu prvaka Hrvatske u dramatičnoj završnici prvenstva.

Raspored utakmica

Hrvatska turnir otvara protiv Španije (15 juni, Berlin). Nakon toga ide duel s Albanijom (19. juni, Hamburg), a grupnu fazu će okončati protiv Italije (24. juni, Lajpcig).

Kompletan sastav

Zlatko Dalić će po uspjeh na Evropskom prvenstvu sa sljedećim igračima:

Golmani: Dominik Livaković (Fenerbahče), Ivica Ivušić (Pafos), Nedeljko Labrović (Rijeka)

Odbrana: Josip Juranović (Union Berlin), Josip Stanišić (Bajer Leverkuzen), Martin Erlić (Sasuolo), Josip Šutalo (Ajaks), Domagoj Vida (AEK), Marin Pogrančić (Leće), Joško Gvardiol (Mančester siti), Borna Sosa (Ajaks)

Vezni red: Luka Modrić (Real Madrid), Marcelo Brozović (Al Nasr), Mateo Kovačić (Mančester siti), Lovro Majer (Volfsburg), Mario Pašalić (Atalanta), Luka Ivanušec (Fejnord), Marin Baturina (Dinamo Zagreb), Nikola Vlašić (Torino), Luka Sučić (Salzburg)

Napad: Ante Budimir (Osasuna), Andrej Kramarić (Hofenhajm), Bruno Petković (Dinamo), Ivan Perišić (Hajduk), Marko Pjaca (Rijeka), Marco Pašalić (Rijeka).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.