HRVATSKI MAĐIONIČAR

Modrić i Evropska prvenstva: Počeo je i završio isto - bolno

Vrlo moguće da je protiv Italije bio i posljednji put da je Modrić igrao u kockastom dresu, što još više razdire navijača Hrvatske

Modrić: Prvo i posljednje Euro završio na isti način - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
E. Ć.

prije 3 dana

Hrvatska fudbalska reprezentacija završila je svoj nastup na Evropskom prvenstvu mnogo ranije od očekivanog, već u grupnoj fazi.

"Vatreni" su izgubili od Španije na otvaranju (3:0), a remiji s Albanijom (2:2) i Italijom (1:1) nisu bili dovoljni za narednu rundu takmičenja.

Kobne nadoknade

Da stvar bude bolnija, protiv Albanije su primili gol u 95., a u duelu s Italijom kapitulirali su čak u 98. minuti. 

Plakali su mnogi fudbaleri i navijači Hrvatske, ali ljubiteljima fudbala je u centru pažnje bio Luka Modrić (39).

Kapiten Hrvatske je dao gol i oborio rekord - postao najstariji strijelac u historiji Eura, te je igrao do 80. minuta. Onda je s klupe pomno pratio sva dešavanja, iščekivajući kraj utakmice.

A ustvari je došao kraj Hrvatskoj. Njoj i njenom nastupu na Euru u Njemačkoj.

Vrlo moguće da je protiv Italije bio i posljednji put da je Modrić igrao u kockastom dresu, što još više razdire srca navijača Hrvatske.

Međutim, zanimljivo je da je Luka imao identično bolno prvo, kao i svoje posljednje Evropsko prvenstvo.

Međutim, zanimljivo je da je Luka imao identično bolno prvo, kao i svoje posljednje Evropsko prvenstvo.

Modrić nakon promašenog penala na Euru 2008. godine. Screenshot

Igrao je Modrić Evropsko prvenstvo 2008. u Austriji i Švicarskoj, a Hrvatska je bila sjajna pod selektorskom palicom Slavena Bilića.

A onda je došao duel s Turskom u četvrtfinalu. Žestoka borba za svaku loptu i produžeci. Ivan Klasnić je pogodio za oduševljenje Hrvatske u 119. minuti.

Činilo se da je to to, da će Hrvatska u polufinale, a onda je Semih Šenturk (Senturk) odveo meč u penale, gdje su se bolje snašli turski fudbaleri.

Penal i suze

Tuga, razočarenje i očaj u očima fudbalera Hrvatske. Modrić je bio jedan od onih koji su promašili penal, uz Ivana Rakitića i Mladena Petrića.

Šesnaest godina kasnije, Modrić ponovo u suzama. Promašio je penal protiv Italije, ali je tada imao priliku da se iskupi.

Ali nije imao sreće da Hrvatska prođe. A zaslužila je, barem zbog Modrića koji s 39 godina pokazuje da je još uvijek majstor, ma šta ko rekao. 

Ako je zaista kraj reprezentativne karijere, Modrić će se od Hrvatske oprostiti sa svjetskim srebrom i bronzom, a tu je i drugo mjesto Lige nacija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.