GRUPA E

Posljednja šansa za trofej: Belgija – Ostaci zlatne generacije

„Crveni đavoli“ su favorit u grupi, a poslije će im trebati i pomoć žrijeba za dobar rezultat

Reprezentacija Belgije. Platforma X

14.6.2024

Grupa E na Evropskom prvenstvu bit će vrlo izjednačena kada su u pitanju tri reprezentacije (Rumunija, Slovačka, Ukrajina) i s izrazitim favoritom da napusti grupu - Belgijom.

Upravo ćemo od Belgije i početi predstavljanje ove grupe. Ostaci zlatne generacije pokušat će još jednom, možda i posljednji put, da se dokopaju trofeja koji im je izmicao sve ove godine.

Izabranici Domenika Tedeska (Domenico Tedesco) nakon žrijeba su apsolutni favorit i očekivano je da će proći u narednu fazu.

Siguran plasman

„Crveni đavoli“ su u kvalifkacionoj grupi sa selekcijama Austrije i Švedske završili kao prvoplasirani s 20 bodova. Ostvarili su šest pobjeda i dva remija, uz gol razliku od 22 postignuta i četiri primljena pogotka u osam utakmica. Osigurali su relativno lako svoj plasman na Euro, ali Austrija, koja je imala 19 bodova, opasno je pretendovala na prvu poziciju u grupi, iako to na kraju i ne bi pravilo razliku kada je u pitanju žrijeb za prvenstvo.

De Brujne: Pokretač tima. Platforma X

Zamalo najbolji

Zlatna generacija belgijskog fudbala u prošlosti je postigla neke značajne rezultate, ali trofej je izostao, iako su imali nekoliko sjajnih prilika. Uspjeli su se plasirati na posljednja dva izdanja prvenstva Starog kontinenta, ali oba puta svoje učešće završili su u četvrtfinalu. 

Famozni Vels s Geretom Bejlom (Gareth Bale) ih je zaustavio 2016. godine, dok im je prije tri godine na putu stajala Italija, koja je kasnije osvojila prvenstvo. Oba puta je malo nedostajalo Belgiji da prođe, ali nisu imali sreće.

Posljednja šansa

Na Euro dolaze u najboljem mogućem sastavu. Tu više nema Edena Azara (Hazard) i Tobija Aldervejrelda (Toby Alderweireld), ali Kevin De Brujne (Bruyne), Romelu Lukaku i Jan Vertongen su i dalje u reprezentaciji.

Selektor Tedesko će moći računati i na Karaska (Carrasco), Vitsela (Witsel) i Munijea (Meunier), a tu su i Doku, te Openda kao nove zvijezde belgijskog fudbala.

Doduše, neće biti dugogodišnje „jedinice“ i jednog od najboljih čuvara mreže na svijetu Tibe Kurtoe (Thibaut Courtois), koji, iako je branio u finalu Lige prvaka za Real, neće igrati na Euru jer nije spreman, što je izazvalo mnogo kontroverze u tamošnjim medijima.

Bez obzira na sve, „Crveni đavoli“ će ciljati na trofej kao i u svim prethodnim takmičenjima, a da li će uspjeti to selekcija puna veterana u posljednjem takmičenju gdje će biti okupljeni, ostaje da vidimo.

Tedesko: Težak zadatak pred njim. Platforma X

Raspored utakmica

Belgija počinje prvenstvo protiv Slovačke (17. juni, Waldstadion), a onda igraju protiv Rumunije (22. juni, RheinEnergie stadion). Grupu završavaju protiv Ukrajine (26. juni, MHPArena).

Kompletan sastav

Golmani: Koen Kastels (Casteels, Volfsburg), Tomas Kaminski (Thomas, Luton), Mac Sels (Matz, Notingem);

Odbrana: Timoti Kastanj (Timothy Castagne, Fulam), Maksim De Kujper (Maxim De Cuyper, Klub Briž), Zeno Debast (Anderleht), Vut Faes (Wout, Lester), Tomas Munije (Thomas Meunier, Trabzonspor), Jan Vertongen (Anderleht), Artur Teate (Arthur Theate, Ren), Aksel Vitsel (Axel Witsel, Atletiko Madrid);

Vezni red: Janik Karasko (Yannick Carrasco, Al Šabab), Kevin De Brujne (Bruyne, Mančester siti), Orel Mangala (Lion), Amadu Onana (Amadou, Everton), Juri Tilemans (Youri Tielemans, Aston Vila), Artur Vermeren (Atletiko Madrid), Aster Vranks (Vranckx, Volfsburg);

Napad: Johan Bakajoko (Bakayoko, PSV), Čarls De Ketelare (Charles De Ketelaere, Atalanta), Žeremi Doku (Jeremy, Mančester siti), Romelu Lukaku (Roma), Dodi Lukebakio (Sevilja), Loi Openda (Lois, RB Lajpcig), Leandro Trosar (Trossard, Arsenal).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.