GRUPA D

Povrede napravile veliki problem pred početak Eura: Nizozemska - Prilika za iskupljenje

Popularni „Oranje“ je veoma loše igrao na prethodna tri Evropska prvenstva i potreban im je dobar rezultat

Reprezentacija Nizozemske. Platforma X

14.6.2024

Kao što se desi sa svakom smjenom generacija reprezentacija mora prolaziti kroz tu patnju uz koju raste i prolazi teške trenutke. Ništa drugačije nije bilo ni s Nizozemskom, koja je daleko od zlatnih doba kada su igrali Rud Hulit (Ruud Gullit), Marko van Basten, ali i one selekcije za koju su igrali Vesli Snajder (Wesley Sneijder) i Arjen Roben (Robben).

Međutim, sada „Oranje“ ima nove lidere i selekcija izgleda više nego dobro. Doduše, izabranici Ronalda Kumana (Koeman) morat će prikazati sve iz svog arsenala u grupi smrti sa selekcijama Austrije, Francuske i Poljske.

Doza samopouzdanja

Nizozemci su svoju kvalifikacionu grupu završili kao drugoplasirani iza Francuske, koja ih je pobijedila dva puta, ali sa šest pobjeda u preostalim duelima i siguran plasman. U kvalifikacijama su primili sedam golova, od kojih je šest došlo od Francuske, pa to može biti zabrinjavajuće i za ovaj susret u grupi. Ipak, 16 postignutih i jedan primljeni pogodak u preostalim utakmicama mogu biti dovoljni za samopouzdanje.

Van Dajk: Najbolji defanzivac svijeta. Platforma X

Tri neuspjeha

Predstave Nizozemaca na prethodna tri evropska prvenstva su dokaz gore pomenute patnje koja dolazi sa smjenom generacija. Oni su 2012. ispali u grupi, 2016. se nisu ni kvalifikovali, dok ih je na prošlom Euru izbacila Češka (0:2).

Ova generacija je daleko od zlatne iz 1988. godine, ali nije nemoguće da se „Oranje“ razbudi i napravi veliko iznenađenje.

Ključna utakmica

Sastav Nizozemske na Euru je finaliziran i tu će biti zvijezde poput Virdžila van Dajka (Virgil van Dijk), Mathijsa de Ligta. Tu su i nove zvijezde poput Ćavija Simonsa (Xavi) i Džeremija Frimponga (Jeremie), čija će svježa krv moći u mnogočemu pomoći Nizozemcima za dobar rezultat. Ipak, povreda Frenkija de Jonga, motora ove ekipe, mogla bi im napraviti velike probleme.

Iako su smješteni u vrlo tešku grupu, vjerovatno će utakmica protiv Francuske biti ključna za njihov nastup na Euru. Pobjedom protiv njih doći će i potrebna doza samopouzdanja za igrače koji s velikim uspjehom igraju u klubovima, ali u reprezentaciji im nedostaje taj veliki rezultat. Možda je 2024. godina kada će se to desiti i Euro takmičenje koje će im pomoći probiti led.

Kuman: Mora trgnuti igrače. Platforma X

Raspored utakmica

Nizozemci počinju Euro protiv Poljske (16. juni, Volksparkstadion), nakon toga igraju s Francuskom (21. juni, Lajpcig Arena), a završavaju grupu protiv Austrije (25. juni, Olimpijski stadion u Berlinu).

Kompletan sastav

Golmani: Bart Ferbrugen (Verbruggen, Brajton), Mark Fleken (Flekken, Brentford), Džastin Bajlov (Justin Bijlow, Fejenord);

Odbrana: Virdžil van Dajk (Virgil van Dijk, Liverpul), Stefan de Fraj (Vrij, Inter), Miki van de Ven (Mickey, Totenhem), Dejli Blind (Daley, Đirona), Mathijs de Ligt (Bajern Minhen), Nejtan Ake (Nathan, Mančester siti), Denzel Damfris (Dumfries, Inter), Lutšarel Gertruida (Lutsharel Geertruida, Fejenord), Džeremi Frimpong (Jeremie, Bajer Leverkuzen);

Vezni red: Teun Kopmajners (Koopmeiners, Atalanta), Rajan Gravenberh (Ryan Gravenberch, Liverpul), Frenki de Jong (Barcelona), Tiđani Reijnders (Tijjani, Milan), Ćavi Simons (Xavi, RB Lajpcig), Džoi Virman (Joey Veerman, PSV), Džeri Šouten (Jerdy Schouten, PSV), Đini Vajnaldum (Gini Wijnaldum, Al Etifak);

Napad: Memfis Depaj (Mephis Depay, Atletiko Madrid), Stiven Bergvajn (Steven Bergwijn, Ajaks), Brajan Brobi (Bryan Brobbey, Ajaks), Vut Veghorst (Wout Weghorst, Hofenhajm), Doni Malen (Dony Mallen, Borusija Dortmund), Kodi Gakpo (Cody, Liverpul).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.