GRUPA D

Trikolori traže povratak na krov evrope nakon 24 godine: Francuska - Glavni favorit

Izabranici Dešama žele isprati gorak ukus s posljednja dva prvenstva Starog kontinenta

Reprezentacija Francuske. Platforma X

prije 6 dana

Fudbalska reprezentacija Francuske stiže na Euro željna da podigne prvi trofej namijenjen prvaku Starog kontinenta po prvi put od 2000. godine i zlatnog gola Davida Trezegea (Trezeguet) u finalu protiv Italije.

Izabranike Didiera Dešama (Deschamps) su kladionice stavile kao prvog favorita, što i nije iznenađenje kada se sve uzme u obzir. Ipak, ono čega se moraju paziti još u grupi, gdje igraju s Austrijom, Nizozemskom i Poljskom, je iznenađenje, kojima su mnogo puta u historiji bili podložni.

Sjajan posao

Francuzi su se prošetali kvalifikacijama, upisavši sedam pobjeda i samo jedan remi koji je došao u posljednjem kolu protiv Grčke (2:2).

U kvalifikacijama su igrali s Nizozemskom, s kojom su grupi na Euru, a pobjede su dolazile relativno lako. Na domaćem terenu slavili su 4:0, dok su u gostima upisali trijumf rezultatom 1:2. Dešamovi izabranici su završili kvalifikacije kao jedna od najboljih reprezentacija što se statistike tiče. U osam utakmica postigli su 29 golova, a primili tek tri.


Mbape: Spreman za novi trofej. AP

Teški porazi

Trikolori su na posljednja dva izdanja Eura ostali kratkih rukava na prilično nesretan način. Njih je 2016. u finalu porazio Portugal (1:0). Gol je u produžecima postigao džoker s klupe Eder, iako je prva zvijezda Portugala Kristijano Ronaldo (Cristiano) propustio veći dio utakmice poslije povrede.

Na prošlom Evropskom prvenstvu šokirala ih je Švicarska. Francuzi su deset minuta pred kraj utakmice imali dva gola prednosti, ali su uspjeli to ispustiti i onda na penale ispasti od Švicaraca. Čak i na Svjetskom prvenstvu u Kataru su poraženi nakon penala u finalu od Argentine.

Titula ili ništa

S ekipom koju je Dešam poveo na Euro nemoguće je i pomisliti da neće ponovo dogurati daleko. Prva zvijezda tima Kilijan Mbape (Kylian Mbappe) „izvukao se“ iz ralja PSG-a i potpisao za Real Madrid. Ostaje samo da se vidi da li je to plus ili minus, odnosno da li će moći zadržati pažnju u Njemačkoj ili će mislima biti već u glavnom gradu Španije. Naravno, željet će da ispravi ono što je učinio na prošlom Euru, kada nije postigao nijedan gol u četiri nastupa.

U Njemačku stižu mnoga poznata imena poput Žirua (Giroud), Grizmana (Griezmann), Hernandeza i Kantea, ali i mlade snage i nova imena.

Jasno je šta su očekivanja od Francuza, slavljenička večera s predsjednikom Makronom (Macronom) ili još jedan propali turnir.

Dešam: Niže uspjehe. Platforma X

Raspored utakmica

Francuzi otvaraju prvenstvo protiv Austrije (17. juni, Dizeldorf Arena), nakon toga igraju protiv Nizozemske (21. juni, Red Bull Arena), a grupnu fazu zatvaru protiv Poljske (25. juni, Signal Iduna Park).

Kompletan sastav

Golmani: Bris Samba (Brice, Lens), Majk Mainjan (Mike Maignan, Milan), Alfonse Areola (Alphonse, Vest Hem);

Odbrana: Ibrahima Konate (Liverpul), Vilijam Saliba (William, Arsenal), Žil Kunde (Jules Kounde, Barcelona), Dajo Upamekano (Dayot Upamecano, Bajern Minhen), Džonatan Klaus (Jonathn Clauss, Marsej), Benžaman Pavar (Benjamin Pavard, Inter), Teo Hernandez (Theo, Milan), Ferlan Mendi (Ferland Mendy, Real Madrid);

Vezni red: Ngolo Kante (N'golo, Al Itihad), Eduardo Kamavinga (Camavinga, Real Madrid), Adrijen Rabio (Rabiot, Juventus), Voren Zair-Emeri (Warre Zaire-Emery, PSG), Jusuf Fofana (Youssouf, Monako);

Napad: Olivije Žiru (Olivier Giroud, Milan), Antoan Grizman (Antoine Griezmann, Atletiko Madrid), Kilijan Mbape (Kylian Mbappe, PSG), Randal Kolo Muani (PSG), Markus Tiram (Marcus Thuram, Inter), Bredli Barkola (Bradley Barcola, PSG), Kingsli Koman (Kingsley Coman, Bajern Minhen).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.