GRUPA F

Reprezentacija koja je sve iznenadila plasmanom na Euro pokušat će to učinit još jednom: Gruzija – Novajlija na Euru

Apsolutni autsajder će probati pomutiti račune favorizovanim rivalima iz grupe

Reprezentacija Gruzije. AP

18.6.2024

Plasman na Evropsko prvenstvo fudbalske reprezentacije Gruzije je jedno od najvećih iznenađenja u proteklom periodu.

Izabranici legendarnog desnog beka Bajerna i Francuske reprezentacije Vilija Sanjola (Willy Sagnol) ispisali su stranice historije kao 36. selekcija koja se kvalifikovala na prvenstvo Starog kontinenta.

Smješteni su u grupu F sa selekcijama Češke, Portugala i Turske, gdje će preuzeti ulogu apsolutnog autsajdera, ali to su bili i u baražu, pa su se uspjeli kvalifikovati.

Pobijediti favorite

Gruzija je u kvalifikacionoj grupi završila kao četvrta sa svega osam bodova, završivši tako iza Španije, Škotske i Norveške. Međutim, dobili su priliku da kroz baraž C divizije Lige nacija ostvare plasman na Euro. Prvo su polufinalu pobijedili Luksemburg (2:0), da bi nekoliko dana kasnije u Tbilsiju pobijedili favorizovanu Grčku poslije boljeg izvođenja jedanaesteraca (0:0, penali 4:2) i tako se plasirali na svoje prvo Evropsko prvenstvo.

Kvarachelija: Zvijezda tima. AP

Prvi nastup

Reprezentacija Gruzije u prošlosti nije imala nikakvog uspjeha, s obzirom da su većinom svoj put završavali u kvalifikacionim grupama. Prethodni Euro im je izmakao za dlaku. Oni su u finalu baraža izgubili od Sjeverne Makedonije, kojoj je legendarni Goran Pandev donio prolazak na Euro. Međutim, ovaj put nisu dopustili nikome da im oduzme ono za šta su se borili.

Dolaze opušteni

Iako na ovo takmičenje ne dolaze s velikim željama, Gruzija može biti vrlo neugodan protivnik za rivale. Predvodit će ih Kviča Kvarachelija (Khvicha Kvaratskhelia), „Kvaradona“ iz Napolija i jedan od najboljih igrača koji je ne igraju za favorite.

U grupi s mnogo boljim rivalima očekivano je da će grupnu fazu završiti s tri boda, ali kao novajlija mogu biti sretni i s nastupom. Jedini koji bi se mogli namučiti s njima su Turci, poznati po svom nekonvencionalnom pristupu važnim utakmicama, a pobjeda protiv Gruzije je imperativ za sve ako žele proći grupu. S druge strane, Gruzijci mogu biti opušteni jer su oni svoju historiju već ispisali.

Sanjol: Ispisao historiju. AP

Raspored utakmica

Gruzija na premijernom Euru počinje nastup protiv Turske (18. juni, Signal Iduna Park), četiri dana kasnije igraju protiv Češke (22. juni, Volksparkstadion), nastup u grupi će završiti protiv Portugala (26. juni, Veltins Arena).

Kompletan sastav

Golmani: Giorgi Mamardašvili (Mamardashvili, Valensija), Giorgi Loria (Dinamo Tbilsi), Luka Gugešašvili (Gugeshashvili, Karabag);

Odbrana: Guram Kašia (Kashia, Slovan Bratislava), Otar Kakabadze (Krakovija), Laša Dvali (Lasha, APOEL), Solomon Kvirkvelia (Al Okdud), Jemal Tabidze (Panetolikos), Luka Lokosvili (Lochosvili, Kremoneze), Giorgi Gokoleišvili (Gocholeishvili, Šahtar Donjeck), Giorgi Gveiesiani (Persepolis);

Vezni red: Gabriel Sigua (Basel), Nika Kvekverskiri (Leh Poznan), Otar Kiteišvili (Kiteishvili, Šturm Grac), Saba Lobžanidze (Lobzhanidze, Atlanta junajted), Zuriko Davitašvili (Davitashvili, Bordo), Giorgi Čakvetadze (Chakvetadze, Votford), Levan Šengelia (Shengelia, Panetolikos), Giorgi Citašvili (Tsitaishvili, Dinamo Batumi), Anzor Mekvabišvili (Mekvabishvili, Universitatea), Giorgi Košorašvili (Kochorashvili, Levante), Sandro Altunašvili (Altunashvili, Volfsberger);

Napad: Giorgi Kvilitaia (APOEL), Kviča Kvarachelija (Khvicha Kvaratskhelia, Napoli), Budu Zivzivadze (Karlsrue), Georges Mikautadze (Mec)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.