EVROPSKO PRVENSTVO

Gruzija i Češka podijelile plijen, Lobjanidze će sanjati šansu iz 95. minute

Češka i Gruzija nakon prve dvije utakmice imaju po bod. Češka u narednom kolu igra protiv Turske, a Gruzija će nasuprot sebe imati Portugal

Češka Gruzija - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
E. Ć.

22.6.2024

Prva utakmica dana između selekcija Gruzije i Češke u sklopu 2. kola grupe F završena je bez pobjednika (1:1). 

Česi su bili favoriti, željeli su protiv Gruzije doći do pobjeda i prvih bodova na Euru nakon poraza od Portugala u samom finišu meča (1:2). S druge strane, Gruzijci su htjeli pokazati da nisu bez razloga u Njemačkoj.

Češka je bila bolji rival, redala je šanse pred golom Gruzije gdje je bio nestvarno dobri Giorgi Mamardašvili (Mamardashvili). Golman Gruzije i Valensije je bio prava noćna mora za Čehe.

Kada se činilo da će igrači na odmor pri rezultatu 0:0, u samoj nadoknadi prvog dijela dosuđen je penal za Gruziju nakon očiglednog igranja rukom Hranača. 

Očigledno igranje rukom češkog defanzivca. Screenshot

Odgovornost je preuzeo Georges Mikautadze i pogodio za vodstvo svog tima. U narednom napadu je Patrik Šik (Schick) imao veliku šansu, ali ga je izvrsno zaustavio Mamardašvili.

Češka je do poravnanja došla u 59. minuti, kada je uz dosta sreće pogodio Patrik Šik. Rezervista Lingr je šutirao glavom, lopta pogodila stativu, a onda se od Šika odbila u mrežu.

Taj gol kao da je dao krila Česima koji su silovito krenuli napadati, ali je ponovo sjajan bio Mamardašvili. Lingr je imao odličnu šansu u 79. minuti, ali se istakao gruzijski golman.

Reprezentacija Gruzije je u 95. minuti propustila šansu da pobijedi na ovoj utakmici! Išli su tri na jedan, ali je Lobjanidze sve uprskao.

Gruzijci su ovako došli do historijskog boda na Evropskog prvenstva, a toliko ima i Češka nakon dva kola. Češka u narednom kolu igra protiv Turske, a Gruzija će nasuprot sebe imati Portugal.

Podsjetimo, od 18:00 sati svoj meč 2. kola će odigrati Turska i Portugal.

Rezultat i strijelci:

Gruzija - Češka 1:1 (Mikautadze 45+4' / Šik 59')

Standings provided by Sofascore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.