OSTALI SPORTOVI

Smartfoni za sve na ZOI, osim za one iz Sjeverne Koreje

A. M.

2.2.2018

Skoro tri hiljade sportista će se takmičiti od 9. februara na Zimskim olimpijskim igrama u južnokorejskom Pjongčangu, a svi će dobiti privilegiju da dobiju Samsungove najnovije smart telefone vrijedne 1.100 dolara. Svi osim možda olimpijaca iz Sjeverne Koreje. Politička tenzija i kriza između Sjeverne Koreje, koja je u sistemu komunističke diktature, i Južne Koreje, koja se nalazi pod zaštitom Sjedinjenih Američkih Država, traje već decenijama. Ona se gotovo uvijek prenosi i na sport, ali je ove godine došlo do malog popuštanja tenzije pošto je dogovoren zajednički defile dvije države na otvaranju ZOI, kao i nastup jedinstvenog ženskog hokejaškog tima.

Ukupno će na ZOI učestvovati 22 sportista iz Sjeverne Koreje, ali pošto za tu državu važe posebne međunarodne sankcije na kupovinu luksuzne i sportske opreme i robe, oni će možda biti uskraćeni za neke od privilegija koje će dobiti svi ostali.  

Samsung će tako u saradnji sa Međunarodnim olimpijskim komitetom podijeliti 4.000 telefona najnovije generacije, ali je nastao problem, jer sankcije Savjeta sigurnosti UN prema Sjevernoj Koreji tako nešto zabranjuju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.