ŽENE I SPORT

Fitnes instruktorica Milica Budimir: Motivacija nije vječna, važno je imati cilj

Mnogo mi znači kad jedan takav brend stoji uz mene, kaže naša sagovornica

Milica Budimir: Ambasador brenda "Nike" za BiH. Privatni album

Piše: J. A. / Avaz Sport

13.2.2020

Milica Budimir (32) certificirana je fitnes instruktorica i već četiri godine ambasador "Nikea" za Bosnu i Hercegovinu. S ovom uspješnom ženom iz Banje Luke, koja je prije osam godina, zajedno sa svojom sestrom Jankom (35), osnovala fitnes klub Sparta, razgovarali smo o važnosti fizičke aktivnosti za ljudski organizam, istrajnosti u treninzima, ali i o njenim projektima i planovima za budućnost.

- Fizička aktivnost ima veoma važnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, podiže funkcionalne sposobnosti organizma, usporava starenje, održava mišićnu masu i optimalnu tjelesnu težinu. Također, čini da se osjećamo bolje, da budemo produktivniji, oslobađa nas od stresa i, naravno, čini da izgledamo dobro i da budemo zadovoljni u vlastitom tijelu - kaže Milica Budimir te dodaje da posebnu ulogu ima kod ljudi koji rade kancelarijske poslove.

Milica Budimir: Fizička aktivnost ima veoma važnu ulogu. Privatni album

Podijelila je i nekoliko savjeta kako istrajati u treninzima.

- Ne postoji magično rješenje. Prije svega, važno je imati cilj. Motivacija je kratkoročna, nije vječna. Nekad je prisutna, nekad je nemamo, ali kad imate cilj i znate koji je jedini način da do njega dođete, možete nekad malo da usporite, ali ne i da odustanete. Na početku može biti teško, ali kad stignu prvi rezultati, tada postanete sami svoja motivacija - govori fitnes instruktorica.

Kako kaže, njen raspored treninga zavisi od cilja i faze u kojoj se nalazi. Nekad je to svaki, ali uglavnom svaki drugi dan.

- Ni ja nisam uvijek motivirana za trening. Nekad ću ujutro uraditi kardio, a navečer težinski trening, a nekad su to tri-četiri treninga sedmično. Vjerujem da je ishrana presudna, kalorijski deficit. Možete na treningu da dajete sve od sebe, ali ako je unos veći od potrošnje, a želite smršavjeti, rezultati će izostati - smatra Milica Budimir.

Govorila je i o višegodišnjoj saradnji s brendom "Nike".

- Ambasador sam brenda "Nike" za BiH već četiri godine. Uradili smo brojne kampanje zajedno. To je najduža saradnja koju imam i na koju sam veoma ponosna. Mnogo mi znači što jedan takav brend stoji uz mene - kaže naša sagovornica.  

Milica Budimir: Žene nižu uspjehe u svim sportovima. Privatni album

Smatra da će za nekoliko godina diskriminacija i predrasude prema ženama u sportu skroz iščeznuti.

- Godinama žene nižu uspjehe u svim sportovima i to niko ne može poreći. Tim povodom radila sam i kampanju za "Nike" u junu 2019., kad se u Francuskoj održavalo Svjetsko prvenstvo u ženskom nogometu. Kampanja je bila posvećena ženama u takozvanim muškim sportovima. Cilj te kampanje bio je da ohrabrimo i podržimo sve žene, da ih podsjetimo koliko su jake, snažne i sposobne da ostvare sve što požele, posebno kad nam neko kaže da ne možemo - govori ambiciozna Banjalučanka.

Milica je veoma aktivna na društvenim mrežama, a na Instagramu ima više od 38.000 pratilaca.

- Smatram da nas brojke na Instagramu ne definiraju niti određuju našu vrijednost. Za mene je to platforma za dijeljenje i primanje pozitivne energije s ljudima istih ili sličnih interesiranja. Nešto kao mali prozor u neke dijelove mog života. Imam veoma dobru komunikaciju sa pratiocima, trudim se da im dam neke korisne informacije, pokažem na koji način ja nešto radim ili da ih, jednostavno, nasmijem - kaže uvijek nasmijana Milica Budimir.

Nju možete zapratiti i na YouTube kanalu.

- Uživam u snimanju i montiranju materijala, ali imam veoma malo slobodnog vremena da se tome posvetim baš kako bih voljela. Ne postoji određen cilj. Jednostavno, volim ljudima da se obratim i kroz živu riječ, a ne samo kroz slova i fotografije. Smatram da je to i bolji način da se približite pratiocima i da podijelite više informacija - kaže fitnes instruktorica.

Otkrila nam je i svoje planove za budućnost.

- Što se tiče posla, mogu reći da mi je 2020. počela više nego dobro. Budući da februar označava početak vježbačke sezone, nastojim biti maksimalno posvećena klijentima kako na personalnim, tako i na grupnim treninzima. A na privatnom planu, nakon ovoliko posla, trebat će mi neki put da se lijepo odmorim - zaključuje Milica Budimir.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.