PRIJELAZNI ROK

Novi rukometaš Celja Amir Muhović za "Avaz": Svakom igraču je cilj Bundesliga

Bila bi velika privilegija igrati za reprezentaciju

Amir Muhović. Arhiva

Piše: Er. Bijedić

8.2.2022

Još jedan inostrani transfer odnedavno pripisujemo izvrsnoj školi rukometa ljubuškog Izviđača, gdje je svoje igračko ime izgradio i Amir Muhović, 204 centimetra visoki pivot iz Sarajeva rođen 2. decembra 1999. godine.


Potpis ugovora

Muhović je prije nekoliko dana potpisao ugovor sa višestrukim slovenskim prvakom Celjem kojem će se pridružiti na ljeto. On je ponikao u sarajevskoj Bosni gdje je 2015./2016. igrao prvu seniorsku sezonu, a nakon četiri godine među “Skautima”, na isto toliko se vezao i za dres Celja.

- Na polusezoni im je otišao glavni odbrambeni igrač Vid Poteko koji je potpisao za Gepingen, tako da su se odlučili za mene. U nekoliko dana smo se dogovorili i potpisao sam na četiri godine - ispričao je Muhović.

Na ljeto mu ističe ugovor sa Ljubušacima, ali će Izviđač po pravilima EHF-a dobiti naknadu za školovanje igrača.

- To mi je drago jer su me oni stvorili kao igrača. Izviđač kao klub i Ljubuški kao grad su me primili na najljepši mogući način. Svakom mladom igraču koji eventualno sad ima priliku preći u Izviđač bih poručio da ne razmišlja duže od minute. To je definitivno klub koji najbolje radi sa mladima u BiH - istakao je Sarajlija.

On je među “skaute” stigao u sezoni 2018/19, ali je tu takmičarsku godinu ipak odradio na posudbi u Konjuhu.


Vrhunski rad

- Potom se vraćam u Izviđač, a zajedno sa trenerom Čolinom, kondicionim trenerom Adisom Jakićem i ostalim članovima stručnog štaba, smo svi napredovali. To pokazuju inostrani transferi koje je Izviđač napravio u zadnjih godinu dana. Stjepan Jozinović i Dragan Šoljić su otišli u Ademar, Ante Grbavac u Kuenku, a Matej Mandić u Zagreb. To je dokaz vrhunskog rada - smatra Muhović.

Celje je odličan iskorak i pravi temelj za otići na još jedan nivo više.

- Želim što više napredovati, a svakom od igrača je cilj Bundesliga. Bože zdravlja, a ostalo će radom doći - zaključuje Muhović, koji se ovim transferom primakao i dresu bh. A tima.

Pogotovo nakon oproštaja Vladimira Vranješa, koji je otvario prostor mlađim pivotima.

- Reprezentacija je san svakog igrača, tako i moj. Nadam se da će poziv doći u što skorije vrijeme. Bila bi mi velika privilegija da igram za BiH. Vidio sam da selektor Ivica Obrvan podmlađuje ekipu, tako da se nadam pozivu – izjavio je Amir Muhović.

Pehar Kupa BiH

Do kraja ove sezone Muhović će nastupati za Izviđač koji je kao aktuelni prvak prošlu jesen zaključio na četvrtom mjestu.

- Izviđač svaku utakmicu ide po najviše ciljeve. Imali smo par kikseva pa se Borac odvojio, ali mi ćemo igrati do kraja. Mi u svakoj utakmici idemo na pobjedu, nema kalkulacija. Izviđač od 2002. godine nije osvojio Kup, tako da bih volio da se i taj pehar vrati u Ljubuški jer ipak ovo je mjesto gdje se najbolje radi sa rukometašima i smatram da pehari pripadaju ovdje - poručio je Muhović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.