ATLETIKA

Vikalo, Vejzović i Reizbegović ruše rekorde

U atletici nije bitno za koji klub nastupaš, koliko je bitno da atletičari nastupaju za reprezentaciju, rekao je Ćerimagić

Vejzović, Ćerimagic i Vikalo. Avaz

Piše: Er. Bijedić

1.3.2022

Atletski klub Novi Grad Sarajevo je u rasponu od posljednjih nešto više od godinu okupio najbolje sprintere što je Bosna i Hercegovina ikada imala. To su Edhem Vikalo (rođen 21. januara 2002. godine), koji je od 12. februara ove godine vlasnik državnog rekorda na 60 metara (6.74 sekundi), Hajrudin Vejzović (1. decembra 2000. godine), koji je dva puta obarao rekord na 60 metara, ali sad sa 6.78 drži drugi najbolji rezultat BiH u ovoj disciplinmi te Ajla Reizbegović (8. oktobra 1999.), djevojka koja je vlasnica aktuelnog rekorda BiH na 100 metara (12.18) te drugog bh. rezultata svih vremena na 60 metara (7.82)


“Lijevak” talenata

Vikalo iz Srebrenika i Vejzović iz Tuzle su i dalje članovi AK Sloboda Tehnograd, dok Reizbegović (koja je stigla iz AK Sarajevo) od aprila prošle godine trenira u AK Novi Grad Sarajevo. Sad svi oni rade pod stručnim timom AK Novi Grad Sarajevo: Elmira Ćerimagića, Edhema Bajrića, Hasiba Muratovića, Almira Bejdića i Enisa Bajrovića.

- Kada su Vikalo i Vejzović prešli studirati u Sarajevo primili smo ih kao eksterne članova. Cilj je napraviti što bolju saradnju sa Slobodom i tim područjem koje ima dosta talenata. Nama je cilj biti “lijevak” svih bh. talenata, da kod nas dolaze i treniraju. Imamo možda najbolje uslove u BiH, jako predane trenere koji rade u potpunosti u onim disciplinama u kojima su specijalizanti – rekao je trener i predsjednik AK Novi Grad Sarajevo, Elmir Ćerimagić.

- Mi i dalje radimo da poboljšamo uslove i mogućnosti našim atletičarima. Nećemo stati na ovome, želimo da budemo najbolji i da nam svi dolaze, da s njima pravimo progres bh. atletike – dodao je.


Reizbegović: Vlasnica aktuelnog rekorda BiH na 100 metara. Avaz

Tri bh. rekorda

Vikalo i Vejzović su tri puta rušili rekorde BiH, a Reizbegović jednom od saradnje sa stručnjacima u AK Novi Grad Sarajevo.

- Vejzović je rekao kako bi, da nije naišao na ovakav profesionalizam u klubu, vjerovatno već odustao od atletike i da smo ga podstakli da nastavi trenirati. Najbitnije je da djeca imaju progres. U atletici nije bitno za koji klub nastupaš, koliko je bitno da atletičari nastupaju za reprezentaciju, jer se veliki rezultati postižu u reprezentativnim dresom i zastavom. Malo ko zna da je Amel Tuka iz Kaknja, ili da je član AK Zenica, jer njegovi se rezultati pišu pod zastavu BiH, a trenira ga italijanski trener – priča Ćerimagić.

Od Vikala i Vejzovića se očekuju novi rekordi.

- Ne volim prognozirati, ali po svim parametrima bi ove godine trebali oboriti rekord na 100 metara (Nedim Čović 2010. godine - 10.42) – kazao je Ćerimagić.

Rezultati postignuti u dvorani na 60 metra ukazuju da bi se Vikalo i Vejzović mogli početi pojavljivati na većim takmičenjima.

- Na nekoliko prethodnih evropskih prvenstava norma je bila 6.77. Očekujem od njih da će sigurno nastupati u budućnosti na evropskim i svjetskim dvoranskim prvenstvima, te da će biti među najboljim sprinterima u regiji – zaključio je Ćerimagić.

Balkanijada 5. marta

Sljedeća takmičenja za perspektivne sprintere su Balkanijada 5. marta u Istanbulu, pa 7. marta “Beograd Open”. To je i posljednje takmičenje na kojem se može ostvariti norma za Svjetsko dvoransko prvenstvo u Beogradu (od 18. do 20. marta) koja je 6.63. Po rankingu se može otići na SP i sa nekih 6.67 – 6.68.

- Ciljamo na što bolji plasman na Balkanijadi, a normu ako uspijemo uhvatiti. Ipak više očekujemo od sljedećih prvenstava. Nadam se da ćemo na sljedećem EP-u imati dva predstavnika – izjavio je Ćerimagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.