PLIVANJE

Čelnici svjetske i evropske plivačke asocijacije u posjeti Plivačkom savezu BiH

Nastojimo biti dobar partner evropskoj i svjetskoj plivačkoj federaciji i izvršavati sve ono što je u našem domenu kao jedne male asocijacije, kaže Pašukan

Susret krovnih plivačkih Saveza. FENA

M. K.

7.4.2022

Predstavnici svjetske (FINA) i evropske (LEN) plivačke asocijacije danas su se u Sarajevu, u okviru službene posjete Plivačkom savezu Bosne i Hercegovine, (PSBiH) sastali sa članovima uprave tog saveza.

Sudionici sastanka, čiji je domaćin bio Olimpijski komitet BiH (OKBiH) ocijenili su kako se radi o izuzetno značajnoj posjeti za budućnost plivačkog sporta u BiH, koji je zahvaljujući najboljoj bh. plivačici Lani Pudar u prošloj godini doživio pravu ekspanziju, piše Fena.

Bolji uslovi

Kako je novinarima kazao potpredsjednik PSBiH Edhem Pašukan, ovo je prvi sastanak organiziran na ovom nivou, a na kojem je PSBiH bio u prilici prezentirati vlastiti angažman i prioritetne aktivnosti.

Izrazio je očekivanje da će uz potporu ozbiljnih institucija kakve su FINA i LEN biti moguće iznaći načina da se uslovi za plivanje u BiH podignu ne viši nivo u pogledu neophodne infrastrukture, ali neposredne podrške skupini mladih i talentiranih bh. plivača.

- Nastojimo biti dobar partner evropskoj i svjetskoj plivačkoj federaciji i izvršavati sve ono što je u našem domenu kao jedne male asocijacije, a prije svega naša je obaveza i dužnost voditi računa o našim sportistima i omogućiti im ono što je neophodno za njihov dalji razvoj, kazao je potpredsjednik PSBiH.

Medijima su se nakon razgovora u OKBiH obratili i predsjednik FINA, Husain Al MUsalam (Mussalam) i predsjednik LEN-a i potpredsjednik FINA Antonio da Lilva, te prvi potpredsjednik LEN-a i član FINA biroa Josip Varvodić, kao i višestruki olimpijski prvak iz Sjedinjenih Američkih Država Entoni Ervin (Anthony Ervin).

Iskazali su zadovoljstvo posjetom olimpijskom Sarajevu i pozdravili uspjehe koje BiH ostvaruje u svijetu plivanja, potcrtavajući impresivne rezultate koje je ostvarila Lana Pudar.

Sportski potencijal

Istaknuli su kako BiH pokazuje da ima zapažen sportski potencijal te podcrtali spremnost da ohrabre i podrže nastojanja bh. institucija na planu stvaranja neophodne infrastrukture za još intenzivnije prisustvo na evropskoj i svjetskoj sportskoj sceni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.