OKI FANTOMI

U subotu počinje 21. međunarodni turnir u sjedećoj odbojci “Sarajevo Open 2022”

Očekujemo vrhunsku odbojku i dobru posjetu, rekao je Mirojević

Sa današnje pres konferencije OKI Fantomi. OKI Fantomi

Piše: G. Š.

26.5.2022

Utakmicom između Drezdner SK iz Njemačke i ekipe Hrabri iz Hrvatske u subotu spočinje 21. međunarodni turnir u sjedećoj odbojci “Sarajevo Open 2022”. Utakmica, kao i cijeli turnir, odigrat će se u dvorani „Ramiz Salčin“ na Mojmilu.


Najbolji turnir u svijetu

Direktor Odbojkaškog kluba invalida Fantomi Mirsad Mirojević rekao je kako je organizacija završena, te da ekipe već dolaze u Sarajevo.

- Ovaj turnir je proglašen najboljim turnirom u sjedećoj odbojci u svijetu. Većina ekipa koristi ovaj turnir da odigra što više utakmica protiv nas, jer poznato je da smo mi vodeća zemlja u Evropi u ovom sportu - istakao je Mirojević.

Na ovogodišnjem turniru će učestvovati osam ekipa: reprezentacije Italije, Slovenije, Hrvatske, klubovi Drezden, Hrabri iz Zagreba, Borac Banja Luka, Jedinstvo Brčko i domaćin OKI Fantomi.

- Očekujemo vrhunsku odbojku i dobru posjetu. Nadamo se da će građani Sarajeva doći da nas podrže, dodao je Mirojević.

U subotu, 28. maja, na rasporedu je grupna faza turnira i polufinalni mečevi. U nedjelju, 29. maja će biti održano razigravanje za plasman ekipa i finale. Igrači Fantoma se već tri mjeseca pripremaju za ovaj turnir. 

Trener Fantoma Sead Mršo podsjetio je da su Fantomi prvaci Evrope, koji u prvenstvu BiH nisu izgubili nijedan set.

- U ovoj takmičarskoj sezoni ostala nam je utakmica protiv Spida koja će odlučiti prvaka, mada smo prvi meč rješili u svoju korist. Vjerujem da će turnir „Sarajevo Open 2022“ biti odlična prilika za Fantome da pokažu još jednom da su najbolja ekipa u Evropi, rekao je Mršo.

Ni ovogodišnja smotra ekipa u sjedećoj odbojci u Sarajevu ne bi bila moguća bez finansijske podrške Međunarodne organizacije za jačanje čovjekove sigurnosti (ITF- a). Ta organizacija je u proteklih 20 godina donirala BiH preko 200 miliona dolara za proces deminiranja, a trenutno rade na projektima podrške žrtvama mina. Prema podacima ITF-a, do početka ove godine, ukupna bh. sumnjiva površina se sa 4.200 kilometara kvadratnih smanjila na 922 km2, a ukupno je uništeno preko 44.000 mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava. Oko 1,96 posto površine BiH i dalje je kontaminiran minama koji predstavljaju direktnu prijetnju za 132.000 domaćinstava.


Sport je jedna od najboljih društvenih inkluzija

Kao jedan od načina pomoći žrtvama mina, ITF godinama podržava Fantome.

- Sport je jedna od najboljih društvenih inkluzija i rehabilitacije žrtava mina, uz pomoć donacije Vlade Republike Koreje,sretni smo da i ove godine možemo podržati turnir, rekao je Aldin Korjenić, koordinator za deminiranje i pomoć žrtvama mina pri ITF-u.

Odbojkaški klub invalida Fantomi nedavno je peti put osvojio zlatnu medalju u Kupu šampiona, koje se u martu ove godine igralo u italijanskom gradu Nola. Na najvažnijem klupskom prvenstvu na svijetu, OKI Fantomi su u finalnoj utakmici slavili sa 3:0 protiv njemačke ekipe Bajern 04 Leverkuzen. Kapiten Fantoma Mirzet Duran proglašen je i MVP igračem Kupa šampiona Evrope.

Na 77. Izboru najuspješnijih sportista i sportskih ekipa, OKI Fantomi su proglašeni za najuspješniji klub u Bosni i Hercegovini, dok je kapiten kluba Mirzet Duran proglašen za najuspješnijeg sportistu. Bitno je napomenuti da je Duran također proglašen kao MVP Evropskog prvenstva u Turskoj 2021 godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.