U 78. GODINI

Preminuo bokser za kojeg je Muhamed Ali tvrdio da ima najjači udarac

Erni me udario tako jako da je uzdrmao i moju rodbinu u Africi, kazao je Muhamed Ali

Erni Šeivers preminuo u 78. godini. FACEBOOK

Piše: S. S.

2.9.2022

Svijet je ostao siromašniji za jednu veliku boksersku legendu. Erni Šeivers (Earnie Shavers), 78-godišnji kultni američki bokser sinoć je preminuo, a uzrok smrti trenutno nije poznat.

Šeivers je preminuo samo jedan dan nakon što je napunio 78. godinu života. Iza njega ostaje bogata bokserska ostavština. Šeivers je profesionalni debi odradio još 1969. godine, a nastupao je sve do 1995. godine kad je upisao posljednja dva profesionalna nastupa.

Čak 89 mečeva odradio je u svojoj karijeri ovaj velikan. 74 puta je slavio, 14 puta bio je na gubitničkoj strani, a jednom je remizirao. Dvaput u karijeri borio se za titulu svjetskog prvaka, ali oba put je morao priznati protivnicima da su bolji.

Sparing Staloneu

Uzevši u obzir s kime se borio, niko mu ne može zamjeriti što nije uspio doći do titule svjetskog prvaka. Muhamed Ali (Muhammad) savladao ga je u devetom mjesecu 1977. godine, jednoglasnom odlukom nakon 15 rundi borbe. Leri Holms (Larry Holmes) drugi je bokser koji se ispriječio Šeiversu na posljednjoj stepenici ka osvajanju titule svjetskog prvaka. Holms je u devetom mjesecu 1979. godine pobijedio Šeiversa tehničkim nokautom u 11. rundi.

On je bio bokser kojeg mnogi smatraju jednim od najjačih udarača u historiji boksa. Muhamed Ali nakon njihovog međusobnog obračuna istakao je kako je Šeivers najjači udarač s kojim se ikada susreo, a meč protiv Šeiversa bio mu je 57. u profesionalnoj karijeri.

- Erni me udario tako jako da je uzdrmao i moju rodbinu u Africi - rekao je Ali opisujući moć njegovog udarca.

Leri Holms također je izjavio kako ga niko nije tako jako udario kao Šeivers koji je imao razarajuću desnicu. Legendarnih priča o njegovoj udaračkoj moći uistinu je mnogo.

Tako je i Silvester Stalone (Sylvester Stallone) pozvao Ernija na sparing dok se pripremao za snimanje Roki III filma. Šeivers je odbijao Stalonea udariti bilo čime osim prednjim direktom koji također nije bacao punom snagom, a to je frustriralo Stalonea koji je insistirao da Šeivers baci nešto snažnije. Erni mu je želju uslišio, pogodio ga je u predjelu jetre, a Stalone nije mogao nastaviti sa sparingom nakon toga.

"Umalo me ubio"

- Taj udarac umalo me ubio. Otišao sam povraćati odmah nakon toga - opisao je Stalone iskustvo udarca koji je primio od strane jednog od najmoćnijih udarača u historiji.

I Džordž Formen (George Foreman) jedan je od onih koji su hvalili Šeiversovu razornu udaračku snagu.

- Možete susresti samo tri istinska udarača kroz vašu karijeru: Geri Kuni (Gerry Cooney), Roni Lajl (Ronnie Lyle) i Klivlen Vilimes (Cleveland Willimas). Oni udaraju tako jako da vam cijelo tijelo vibrira čak i ako blokirate udarac. Jednostavno prođe kroz vas - rekao je Formen u jednom od intervju, na što ga je reporter upitao: "A što je s Ernije Šeiversom?"

- Nikad se nisam borio s njim. Bogu hvala - bio je Formenov odgovor.

Erni je 68 pobjeda upisao nokautom tokom svoje vrlo bogate karijere, a vjerovatno najzvučnija je ona iz trećeg mjeseca 1979. godine. Šeivers je tada u prvoj rundi nokautirao Kena Nortona, nekadašnjeg svjetskog prvaka i boksera koji je uspio poraziti i Muhameda Alija (Ali se osvetio dvijema pobjedama).

Iza Šeiversa osim sjajne bokserske ostavštine ostaje i velika porodica. Čak devetero kćerki i jedan sin čine njegovo potomstvo koje je stvarao kroz nekoliko brakova/veza.

- Moj cijeli život bio je odličan. Ne mogu se požaliti na svoj život. Kad bih ga ponovno prolazio, ne bih promijenio niti jednu stvar - jednom prilikom je izjavio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.